Bezpečnost potravin

SVS: Letos asi skončí řada zpracovatelů, hlavně střední kapacity

Vydáno: 9. 8. 2003
Autor:

Řada potravinářských provozů na zpracování živočišných produktů zřejmě do konce roku ukončí činnost. Půjde především o provozy na hranici malé a velké kapacity.

Důvodem je to, že nesplní standardy požadované novou veterinární legislativou, která harmonizuje českou úpravu s předpisy Evropské unie. ČTK to dnes sdělil mluvčí SVS Josef Duben. „Tyto provozy v mnoha případech špatně odhadly časový harmonogram prací,“ uvedl Duben. Jde například o ty, které hodlaly s pomocí programu Sapard splnit podmínky pro provozy s velkou kapacitou, aby mohly dodávat na společný trh EU. Nedostatky a potíže podle Dubna zjišťují kontroly, které průběžně provádějí orgány státního veterinárního dozoru, a zjistila je obdobně i poslední mise z Bruselu. Inspekce z Generálního ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele, která byla v tuzemsku v červenci, upozornila na běžící čas a nutnost urychlit přijímání a naplňování legislativy. Vyjádřila také obavy, že se v mnoha případech napnuté plány podnikům nepodaří splnit, uvedl mluvčí SVS. Potravinářské podniky, které nebudou moci podle novelizovaného veterinárního zákona dostat od krajských veterinárních správ schválení do konce roku, budou muset ukončit svou činnost. „Samozřejmě, že nebudou muset zaniknout a budou moci dále investovat, ale nebude možné, aby dále vyráběly a své výrobky uváděly do tržní sítě,“ podotkl Duben. Novela veterinárního zákona harmonizovaná s předpisy EU platí od 1. července. SVS již také vydala čtyři základní prováděcí vyhlášky, které umožňují schvalování potravinářských provozů.
dmr gcm (old)
7. 8. 2003