Bezpečnost potravin

SVS ČR proti šizení zákazníků

Vydáno: 3. 11. 2009
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 3.11.2009.

Státní veterinární správa ČR v první řadě sleduje zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, ale zároveň sleduje i to, zda jsou výrobky označovány tak, jak mají být, tj. dbá na to, aby zákazníci nebyli šizeni, což znamená, aby si omylem nekupovali méně kvalitní výrobky nesprávně označené „za lepší“.

Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj během plánovaného odběru vzorků odebrala vzorky zboží v logistickém skladu Klecany společnosti AHOLD Czech republic a.s. na okrese Praha – východ. Při vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha bylo zjištěno, že ve výrobku, který je deklarován jako HOVĚZÍ HAMBURGER, původem z Polska, je mimo hovězího masa také maso vepřové. Je to zcela průkazné porušení zákona o potravinách. Zákazník je znevýhodněn trojím způsobem: za levnější maso vepřové zaplatí jako za dražší maso hovězí, prodělá gastronomicky, a jsou šizeni i ti, kteří vepřové maso nejedí.

Dne 6. 10. 2009 bylo dovezeno z Polska 33,5 kg tohoto výrobku ve spotřebitelském obalu po 0,174 kg, číslo šarže 401882814A. Na základě vyšetření SVÚ Praha bylo zjištěno, že u uvedeného vzorku deklarace nevyhovuje, ve vzorku byla zjištěna prasečí DNA. A přitom na etiketě bylo deklarováno pouze hovězí maso, a to v množství 88%.

Na základě porušení § 10 odst. (1) písm. b) zákona č. 110/1997 Sb., v platném znění, bude s dovozcem zahájeno správní řízení. To znamená možnost udělení pokuty a vrácení zpět dodavateli.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR