Bezpečnost potravin

Sušený vaječný žloutek jako koření s antimikrobiálním účinkem

Vydáno: 7. 4. 2003
Autor:

Injekční aplikací Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus a Listeria slepicím se ve žloutku vajec akumulují vytvořené protilátky.

Vědci z University of Alberta v Kanadě vyvinuli potravinářské aditivum, které se získává z vaječného žloutku sušeného vymrazováním a domnívají se, že by toto aditivum mohlo zamezovat několika milionům případů otrav z potravin, ke kterým každoročně na světě dochází. Uvedené aditivum obsahuje protilátky působící specificky vůči Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus a Listeria. Produkují se ve značném množství po injekční aplikaci bakterií slepicím. Protilátky mají tendenci se akumulovat ve žloutku vajec těchto slepic. Předpokládá se, že by se aditivum mohlo přidávat jako “koření” k pokrmům během tepelné přípravy. Dosud se aditivum ověřovalo na zvířatech, avšak předpokládá se, že se v brzké době budou prověřovat jeho účinky na lidech. S uvedeným výzkumem byla seznámena odborná veřejnost na schůzi Americké chemické společnosti v New Orleans.

CCS News z 31. 3. 2003