Bezpečnost potravin

Strava a respirační onemocnění

Vydáno: 24. 3. 2003
Autor:

Konzumace ryb, obsahujících n-3-polynenasycené mastné kyseliny, ovoce a zeleniny může napomáhat snižování rizika respiračních onemocnění u dětí.

Konzumací vyššího množství ryb, zeleniny a ovoce je u dětí možno do jisté míry předcházet respiračním onemocněním a kašli v zimě. Byl sledován velký vzorek dětské populace ze střední a východní Evropy a konstatováno, že strava chudá na ovoce, zeleninu a ryby je u dětí velmi silně spojena s kašlem a respiračními infekcemi. Minimální konzumace ryb byla zcela přesvědčivým ukazatelem špatného respiračního zdraví u dětí, přičemž mezi konzumací ryb méně než jednou za měsíc a trvalým kašlem nebo zadýcháváním (sípáním) byla naprosto jasná spojitost. Tyto výsledky naznačují, že stravu chudou na antioxidanty a minerální látky nebo s nevyváženým přívodem esenciálních mastných kyselin je možno počítat k rizikovým faktorům astmatu a respiračních onemocnění. Možný protektivní účinek konzumace ryb na zdraví je přičítán především rybímu oleji, který obsahuje n-3-polynenasycené mastné kyseliny. Průzkum byl prováděn v šesti evropských zemích a zúčastnilo se ho více než 20 200 dětí. Byla posuzována souvislost konzumace určitých potravin (ryb, letního a zimního ovoce a zeleniny) a čtyř symptomů respiračních onemocnění: trvalý kašel, zimní kašel, dýchavičnost (sípání) a běžné zadýchávání. Ukázalo se, že v počátcích byly spojeny s nutričními faktory všechny symptomy, přičemž nejvýznamnější příčinou byla nízká spotřeba ryb a ovoce. Nízká spotřeba ryb se uplatňovala u všech čtyř symptomů, malá konzumace letního ovoce byla ponejvíce  příčinou zimního kašle a trvalého kašle, zatímco nízká spotřeba zimního ovoce byla spojena především se zimním kašlem. Spojitost mezi konzumací zeleniny a uvedenými symptomy nebyla nijak zřejmá. Nicméně může vhodná výživa hrát důležitou úlohu pro udržení zdraví a snižování předpokladů k respiračním onemocněním.
Thorax, 58, 2003, s. 231–236