Bezpečnost potravin

Status GRAS pro syntetický leucin

Vydáno: 6. 8. 2010
Autor:

Synteticky vyrobená aminokyselina může být v USA aplikována do speciálních výživ v množství 0,5 až 3 g na porci.

Úřad FDA v USA udělil na žádost společnosti Ajinomoto Aminoscience status GRAS (Generally Recognized as Safe) synteticky připravené aminokyselině – leucin. AjiGRAS-leucin  je první syntetická aminokyselina, která může být v USA použita do mléčných a nemléčných produktů nahrazujících pokrm, sportovních a izotonických nápojů, vod obohacených  vitaminy a tyčinek nahrazujících pokrm, a sice v množství 0,5 až 3 g na porci.

Leucin je esenciální stavební aminokyselina významná pro regulaci metabolismu sacharidů a bílkovin (pro zvyšování svalové hmoty, pro hlídání hmotnosti), pro regulaci krevního tlaku a ukládání tuku v těle. Patří společně s  L-isoleucinem a L-valinem mezi tzv. aminokyseliny s rozvětveným (BCAA). O vlivu zvýšeného příjmu se vedou polemiky.


EU Food Law, 2010, č. 446, s. 23-24