Bezpečnost potravin

Status GRAS pro ingredienci snižující cholesterol

Vydáno: 20. 2. 2003
Autor:

Nová ingredience s obsahem rostlinných sterolů, s významnými schopnostmi snižovat cholesterol, se může používat v řadě potravinářských výrobků.

Finská společnost Teriaka získala od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) status GRAS pro ingredienci snižující cholesterol, nazvanou Diminicol, která je určena především pro americký trh funkčními potravinami. Diminicol obsahuje rostlinné steroly, které mají, podle tvrzení společnosti, „jedinečnou mikrokrystalickou strukturu“. U výrobku byly prokázány významné schopnosti snižovat cholesterol. Diminicol, který je patentován v USA, se může používat jako ingredience v různých potravinách, jako jsou margariny, zeleninové pomazánky, jogurtové výrobky, ovocno-mléčné nápoje, měkké sýry, cereální tyčinky a chlebové výrobky. V Mexiku je povoleno používání Diminicolu pro potraviny a nealkoholické nápoje. Společnost očekává schválení nové ingredience pro další potraviny v Evropě. Teriaka, která  je členem skupiny Pauling, vyrábí rovněž funkční ingredience na bázi bylin a koření.
http://www.nunutraingredients.com