Bezpečnost potravin

Stanovisko k problému cínu v pečícím papíru

Vydáno: 17. 4. 2003
Autor:

Z pečícího papíru se silikonem, při jehož výrobě se používá jako katalyzátor dioktylový cín, dochází k nadměrné migraci organického cínu do pečiva. Vzhledem k příslibu ukončení dodávek od evropských výrobců silikonu, by se výroba škodlivého pečícího papíru měla ukončit do konce r. 2005.

V r. 2002 byla ve zprávě RPA (Risk & Policy Analysts) a CES (European Centre for Silicones) poprvé zveřejněna informace o nebezpečí ze silikonového pečícího papíru, při jehož výrobě se používá jako katalyzátor dioktylový cín. Podle vyjádření vědeckého výboru pro potraviny (SCF) je silikonový pečící papír nevhodný pro pravidelné používání kvůli migraci organických sloučenin cínu do pečiva. K tomu, aby se dosáhlo nadměrné konzumace organických sloučenin cínu z pečiva, stačí sníst 60 g takového pečiva denně. Migrace překračuje mez schválenou při použití bezpečnostního faktoru deset. Tím je porušena konsolidovaná směrnice EU o plastech č. 2002/72. Pokud se při výrobě silikonů pro pečící papír použije jako katalyzátor dioktylový cín, zpravidla dojde k nadměrné migraci této sloučeniny.
Podle evropských výrobců silikonu je však v současné době používán takový katalyzátor jen v 1,5 % výroby. V 98,5 % se katalyzuje platinou. Podle CES má všech sedm jeho členů – výrobců silikonových povlaků – ukončit během prvního čtvrtletí 2003 dodávky silikonu s organickým cínem, jakmile se spotřebují skladové zásoby, takže nebude vůbec nutné provádět výzkum migrace. Používání organickým cínem katalyzovaného silikonu pro výrobu pečícího papíru by mělo být ukončeno do konce r. 2005.
Pokud se vezme v úvahu tento slib, bude nepravděpodobné, že by hrozilo riziko z konzumace pečiva vyrobeného s použitím tohoto papíru.
EU Food Law, 2003, č. 135, s. 10