Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stanovisko EFSA k bezpečnosti barviva patentní modř V (E 131) do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Stanovisko EFSA k bezpečnosti barviva patentní modř V (E 131)

Vydáno: 6.3.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Vědecký panel EFSA nově posuzoval bezpečnost barviva patentní modř V (E 131) jako potravinářské přídatné látky.

Vědecký panel EFSA pro potravinářské přídatné látky a zdroje nutrientů přidávaných do potravin (Panel ANS) poskytl vědecké stanovisko k přehodnocení bezpečnosti patentní modře V (E 131).

Patentní modř V (E 131) je triaryl-methanové barvivo povolené jako potravinářská přídatná látka v EU. Patentní modř V byla již dříve posouzena JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) v roce 1970 a 1975; a EU SCF (Scientific Committee on Food EU) v roce 1983.
JECFA stanovil v roce 1970 prozatimní hodnotu ADI (akceptovatelný denní příjem) na 0-1 mg/kg těl.hm./den, ale v roce 1975 od této hodnoty ADI odstoupil. JECFA od té doby nepřidělil patentní modři V (E 131) novou  hodnotu ADI. SCF stanovil hodnotu ADI na 0-15 mg/kg těl.hm./den.

Vědecký panel EFSA založil své hodnocení na předcházejících hodnoceních, další dostupné vědecké  literatuře a na datech dostupných po vyhlášení veřejného sběru dat pro tyto účely.
Panel ANS došel k závěru, že současná shromážděná data poskytují důvody pro nové vymezení hodnoty ADI.
Při použití hodnoty NOAEL 500 mg/kg těl.hm./den odvozené ze studie chronické toxicity u myší a aplikováním bezpečnostního faktoru 100, Panel ANS stanovil ADI na 5 mg/kg těl.hm./den.

Vědecký panel upozornil, že  při maximální povolené hladině použití patentní modře V (E 131) se odhaduje, že  expozice u největších konzumentů je vyšší než ADI 5 mg/kg těl.hm./den u batolat a dětí. U maxima případů známých  hladin použití patentní modře V (E 131) Panel odhaduje, že expozice je nižší než ADI 5 mg/kg těl.hm./den pro všechny skupiny populace.


Zdroj:  http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2818.htm

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021