Bezpečnost potravin

Stanovení limitu pro cín v konzervovaných potravinách v EU

Vydáno: 28. 3. 2003
Autor:

Komise navrhuje stanovení rozdílných limitů pro cín v kojeneckých nápojích (50 mg/kg) a v jiných konzervovaných potravinách (200 mg/kg).

Evropská komise vydala návrh na stanovení limitu pro cín, a sice na 50 mg/kg v konzervovaných kojeneckých a dětských nápojích a obilné výživě a 200 mg/kg v ostatních konzervovaných potravinách. Podle vyjádření Vědeckého výboru pro potraviny (SCF) z prosince 2001 může zvýšené množství cínu způsobovat podráždění žaludku. Není však jednoznačné, zda kojenci a malé děti jsou rizikovější skupinou než ostatní spotřebitelé.
Podle monitoringu prováděného ve Velké Británii, kde je v platnosti limit 200 mg/kg, bylo v několika konzervovaných potravinách (např. angreštový kompot a špagety v rajčatové omáčce) zjištěno překročení této hodnoty. I v některých dalších členských státech je pro cín v konzervovaných potravinách stanoven legislativní limit.
Podle expertů může být limit 50 mg/kg problematický např. u konzervovaných šťáv z rajčat, pomerančů a ananasu. Pokud by byl nízký limit požadován i u kojeneckých a dětských polévek, byl by to v řadě případů také problém. Takový požadavek by znemožnil výrobu, a tím omezil spektrum výběru potravin.
EU Food Law, 2002, č. 132, s. 12