Bezpečnost potravin

Stanovení alergenů v potravinách

Vydáno: 3. 7. 2004
Autor:

Přehled komerčních ELISA testovacích souprav (kitů) a kitů na bázi DNA pro detekci a stanovení alergenů v potravinách.

Aby se vyhovělo požadavkům na značení potravin a zvýšila se ochrana spotřebitelů, je nezbytné mít k dispozici spolehlivé metody detekce a kvantifikace potravinových alergenů. Detekce alergenů v potravinářských výrobcích je však velmi obtížná, neboť alergeny se vyskytují často pouze ve stopových množstvích nebo jsou maskovány matricí potraviny. V současné době je již na trhu řada testovacích souprav (kitů) ke kvalitativnímu nebo kvantitativnímu stanovení alergenů v potravinách. Přehled komerčních kitů pracujících na principu ELISA metody a kitů pro stanovení DNA je k dispozici pro registrované uživatele v Potravinářských aktualitách. Podmínky registrace.