Bezpečnost potravin

Srovnání výživové hodnoty kravského mléka a sójových nápojů

Vydáno: 15. 5. 2003
Autor:

sójový nápoj, mléko, antinutriční látky, tepelná degradovatelnost, technologické úpravy, nutriční porovnání

Sójové nápoje, dříve označované jako sojová mléka, nelze použít ve výživě jako náhrady kravského mléka. Obsah tří základních živin se obsahově téměř neliší, liší se ale jejich kvalita. Sojové bílkoviny patři mezi neplnohodnotné bílkoviny pro nedostatek sirných aminokyselin. Složení mastných kyselu je u sóji naopak příznivější než u mléka a sója neobsahuje cholesterol. Sacharidovou složku u sóji tvoří i nestravitelné oligosacharidy působící nadýmání. Mléko obsahuje více vitaminu A a sóje chybí vitamin B12. Výrazně nižší obsah minerálií v sójových nápojích je zvýrazněn ještě jejich nižší využitelností. Sója obsahuje oproti mléku daleko větší obsah antinutričních látek (inhibitory proteás, lektiny, goitrogenní látky a antivitaminy), ty jsou ale tepelně odstranitelné. Hůře, pokud vůbec, se dají vhodnou technologie částečně odstranit antinutriční látky jako je  kyselina fytová, saponiny, fytoestrogeny (vykazující i pozitivní účinek), nestravitelné oligosacharidy, lysinoalanin, alergeny a puriny. Předností sójových nápojů je absence cholesterolu, příznivější složení mastných kyselin, možná i vyšší obsah železa, i když je mnohem hůře využitelné.

Dostálová, J.: Srovnání výživové hodnoty kravského mléka a sójových nápojů. Výživa a potraviny, 2003, 58, č. 1, s. 2-3