Bezpečnost potravin

Sprej s mikrokuličkami plnými fágů chrání potraviny

Vydáno: 15. 12. 2022
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Bylo by skvělé, kdybychom měli k dispozici jednoduchou a účinnou metodu, co by zlikvidovala veškeré škodlivé bakterie v jídle. Používání velkého množství antibiotik ale očividně není správnou cestou. Naopak slibný je nový sprej s „hodnými“ fágy, které zničí škodlivé bakterie.

Kredit: Tian et al. (2022), Nature Communications.Sprej vyvinuli odborníci kanadské McMaster University. Obsahuje mikrogelové mikrokuličky, které jsou naplněné bakteriofágy. Ty by měly být neškodné pro člověka, a cílit jen na bakterie. Co je ještě lepší, bakteriofágy by měly být do jisté míry specifické, takže by neměly pobít všechny bakterie v těle strávníka.

Vývoj fágového spreje navázal na předchozí výzkum stejného pracoviště. Výroba mikrokuliček vychází z kapaliny tvořené roztokem fágů a pojivem glutaraldehydem.

Uvedené mikrokuličky mají průměr asi 20 mikronů a obsahují vždy zhruba půl milionu fágů. V této podobě jsou fágy vůči bakteriím podstatně účinnější, než kdyby je napadaly jednotlivě.

V laboratorních testech fágový sprej zlikvidoval bakterie E. coli na kontaminovaném salátu a mase do devíti hodin po aplikaci. Pokud by byly použity jiné typy fágů, tak by podle badatelů podobně úspěšně zlikvidovaly salmonely nebo listerie.

Tvůrci spreje doufají, že ho bude možné používat při zpracování a balení potravin a pokud možno i během jejich pěstování/chovu. Technologie by se mohla uplatnit i v medicíně, například při léčbě povrchových infekcí.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Tian et al. (2022), Nature Communications

Více informací naleznete zde: Spray uses virus-filled microbeads to kill harmful bacteria on food (newatlas.com)

 

Zdroj článku: Gate2Biotech