Bezpečnost potravin

Spotřebitelské chaty Sdružení obrany spotřebitelů (SOS)

Vydáno: 20. 1. 2005
Autor:

Záznam z chatu na téma: Maso a masné výrobky . Náš host: MVDr. Josef Brychta, Státní veterinární ústav v Jihlavě Datum: 8. prosince 2004

Spotřebitelské chaty SOS 

Záznam z chatu na téma Maso a masné výrobky

Náš host: MVDr. Josef Brychta, Státní veterinární ústav v Jihlavě

Datum: 8. prosince 2004

 

Dotaz 

Ráda bych se zeptala, zda-li můžu reklamovat maso. Toto maso jsem si zakoupila včera a když jsem ho rozmrazila, zjistila jsem, že je na některých místech bílo-zelené. To v mraženém stavu nebylo vidět.

Host SOS 

Naopak, musíte výrobek reklamovat, protože ani prodejce nemůže tuto vadu vidět. Každá reklamace může napomoci kvalitě prodávaných výrobků a odstranění prodejních vad a problémů.

Dotaz 

Chtěla jsem se zeptat, co se dá dělat proti obchodu ve kterém jsem opakovaně viděla maso tmavě zelené barvy, které leželo normálně v regálech. Mohu se obrátit na nějaký úřad, či organizaci?

Host SOS 

Tuto problematiku řeší inspektoři příslušné Krajské veterinární správy. Je nutné je informovat, protože takováto vada se musí řešit neodkladně a trvejte na tom, aby vám byla podána písemná zpráva.

Dotaz 

Děkuji za odpověď, sama v tomto obchodě maso už jistě nekoupím, ale přijde mi nepřijatelné, aby se maso takovéto kvality vůbec objevilo na pultech prodejny.

Dotaz 

Jestli jsem to správně pochopila je dozorovým orgánem dohlížejícím na kvalitu masa Státní veterinární správa? Nebo je ještě někdo další kompetentní?

Host SOS 

Ano, ale při prodeji na pultě je to již v kompetenci SZPI ČR – podle zákona č. 110/97 Sb., v platném znění.

Dotaz

Koupil jsem si šunku, a než jsem ji donesl domů, promáčela obal, ostatní zboží, i dno tašky. Je to normální?

Host SOS 

Lidé se při chůzi občas zapotí, ale u šunky by se to stát opravdu nemělo. Patrně se bude jednat o výrobek nevalné kvality, který místo masa obsahoval spoustu aditiv, která navazují vodu a výrobek je v nízké ceně i kvalitě. Podle platné legislativy nesmí při nakrojení masných výrobků docházet k uvolňování vody nebo tuku. Zakoupený výrobek je vhodný k reklamaci.

Dotaz 

Děkuji za odpověď. Můžete, prosím, doporučit, jak při reklamaci „vodnaté“ šunky postupovat? Jak to obchodníkovi dokázat?

Host SOS 

Domluvte se s veterinárním inspektorem a oba jděte do příslušné prodejny i s prodejní účtenkou, aby byl k dispozici doklad o zakoupení.

Dotaz 

Prosím, jaký máte názor na kvalitu ryb, chycených ve Vltavě nebo Berounce?

Host SOS 

Bohužel k této otázce nemám žádné informace, ale možná bude mít přehled Státní veterinární správa ČR, která prováděla odběr vzorků po záplavách a ve spolupráci se sportovními rybáři.

Dotaz

Dobrý den, kupuji v jednom supermarketu uzeniny, krájené a balené v igelitu. Jmenovitě salám vysočina – nevím ovšem jakého výrobce – chroupe mezi zuby. Předpokládám, že v něm jsou semleté nějaké kosti. Moc se mi to ale nelíbí. Dá se s tím něco dělat, nebo mám jedinou možnost a to nekupovat salám takové kvality?

Host SOS 

Bohužel vysoká cena není zárukou kvality. Nízká cena je však určitě zárukou nízké kvality. Patrně bude tento výrobek obsahovat drůbeží separát. Ale takovéto tvrzení se musí doložit laboratorními výsledky. Dejte prosím tuto informaci příslušné veterinární správě, která může odebrat vzorky – v případě nevyhovujících výsledků uložit pokutu a zjednat nápravu.

Dotaz

Dováží se k nám hodně masa a jaké je kvality?

Host SOS 

Na tuto otázku nejsem schopen kompetentně odpovědět. Odpověď může dát Státní veterinární správa ČR a Společenstvo řezníků a uzenářů (Doufám, že název je správný. Pokud ne, omlouvám se).

Dotaz 

Některá mražená drůbež nebo mražené ryby obsahují spoustu ledu. Prosím, který předpis stanoví přípustné množství ledu? Kolik procent z celkové hmotnosti může tvořit led?

Host SOS 

Tuto otázku řeší vyhláška č. 326/ 2001 Sb. v platném znění. Zde jsou všechny potřebné informace.

Dotaz 

Největší problém mi dělá výběr zboží, na kterém nejsou na první pohled vidět jeho vlastnosti. Například chladicí pult nabízí pět druhů krájené uzeniny, všechny se jmenují „šunka“, případně s nějakým přívlastkem, a jsou v cenovém rozpětí od 13 do 30 Kč za deset dekagramů. Jak si dobře vybrat? Mohu se samozřejmě zeptat prodavačky, ale už od pohledu předem vím, že ať mi nakvašeně odsekne cokoli, nebudu tomu věřit. Přitom ani prostým ochutnáním spotřebitel často nezjistí, jestli zboží je kvalitní, anebo jestli je jen šikovně připravené. Stanoví zákon prodávajícímu jednoznačnou povinnost dát přesnou informaci?

Host SOS 

Většina z nás má obdobné zkušenosti. Tuto otázku řeší podle zákona č.110/97 Sb. v platném znění SZPI ČR. Šunky mají být označeny údaji o zařazení do příslušné třídy jakosti ( nejvyšší jakost, výběrová a standardní jakost ) podle vyhlášky 264/2003 Sb. Bohužel je to velmi častá závada při prodeji.

Dotaz 

Prosím, jaký máte názor na prognózu dalšího výskytu BSE v České republice a ve světě?

Host SOS 

Nemám bližších informací o této problematice. Vývoj lze těžko odhadnout.

Dotaz 

Existují na českém trhu salámy vyrobené pouze z vepřového masa a které to jsou?

Host SOS 

Určitě ano, ale je to ošetřeno vyhláškou 264/03 Sb., která stanovuje požadavky na vybrané masné výrobky a předepisuje základní suroviny. Pouze vepřové maso je předepsáno pro ostravskou klobásu. Jiné výrobky lze zakoupit podle použitých surovin uvedených na etiketě. Pak je tu ovšem otázka – jak výrobce dodržuje recepturu.

Dotaz 

Čeští výrobci používají název čabajka, je to přípustné?

Host SOS 

Není nám známo, co by tento název omezovalo. Podle mě je to přípustné.

Dotaz 

Kdysi se dost psalo a mluvilo o hormonech, těžkých kovech a různých chemických látkách v mase. Poslední dobou se toto téma nediskutuje. Zlepšil se stav, anebo se jen média zabývají jinými věcmi?

Host SOS 

Situace se zcela určitě zlepšila po zákazu výroby určitých výrobků, které zamořovaly životní prostředí, po snížení spotřeby průmyslových hnojiv, apod. Ale nebyl to zcela určitě jenom problém ČR. Myslím, že někdy byly informace podávány ne zcela korektním způsobem a tak se stalo, že například turisté byli – možná i záměrně- mylně informováni o bezpečnosti potravin v ČR. Státní veterinární správa ČR na základě legislativy ČR a EU provádí pravidelný monitoring výskytu cizorodých látek v potravinách a surovinách živočišného původu. Každý rok je publikována souhrnná zpráva o výsledcích za uplynulý rok a je přístupná veřejnosti na webových stránkách SVS ČR. Podle toho, co se opravdu zjistilo, se nemáme za co stydět! Obecně lze říci, že potraviny vyráběné v ČR vyhovují požadavkům bezpečných potravin. Ale jsou i výjimky a ty SVS ČR řeší podle platné legislativy.

 

SOS 

Čas vypršel. Děkujeme našemu hostovi i všem tazatelům za aktivní náplň celého chatu a těšíme se na další setkání.

Dotaz 

Prosím, bylo by možné dodatečně odpovědět i dotazy, na které se ve stanoveném čase nedostalo a vystavit je na webu SOS?

SOS 

Ano, dotazy je určitě možné zodpovědět a celý chat bude posléze zveřejněn na stránkách www.spotrebitele.info/chat.

Host SOS 

Ale ano, máme vlastní web stránky a plánujeme právě tento způsob komunikace s veřejností rozšířit o tuto možnost.

 

Originální záznam spotřebitelského chatu:    http://chat.spotrebitele.info/index.php?chat=19