Bezpečnost potravin

Spotřebitelé požadují označování geneticky modifikovaného masa

Vydáno: 7. 1. 2002
Autor:

geneticky modifikované potraviny, značení, názory spotřebitelů, návrhy Evropské komise, stanovisko USDA

Podle nového průzkumu, který provedla Národní rada spotřebitelů (National Consumer Council – NCC) ve Velké Británii, požaduje 80 % dotázaných spotřebitelů, aby maso pocházející ze zvířat krmených GM produkty bylo řádně označeno. Tento průzkum probíhal právě v době, kdy Evropská komise navrhuje, aby označování potravin zahrnovalo také maso ze zvířat, při jejichž chovu se používalo krmivo obsahující geneticky modifikované produkty. Podle současných návrhů Komise mají být označeny všechny potraviny s úrovní kontaminace GM jedním nebo více procenty. Avšak z uvedeného průzkumu NCC vyplývá, že 42 % britských spotřebitelů si přeje potraviny, které vůbec nejsou geneticky upravené, a téměř dvě třetiny (přesně 64 %) spotřebitelů se domnívá, že je důležité, aby všechny potraviny obsahující nějaké geneticky upravené ingredience byly jako takové označeny.
Představitelé USDA považují plány EU na značení všech potraviny obsahujících jedno a více procent GM ingrediencí za šílené. Realizace těchto návrhů by stála více než 4 mld. USD (2,7 mld. GBP) nákladů na exporty z USA do Evropy a podlomila by úsilí o zvýšení důvěry veřejnosti k zemědělských biotechnologiím. Naproti tomu představitelé NCC jsou „ohromeni“ stanoviskem Agentury pro potravinové standardy (Food Standards Agency), která se rozhodla nepodporovat rozšíření označování potravin podle obsahu GM. Podle NCC takové postoje přehlížejí zjištění, co si přejí spotřebitelé. Nejenom, že existuje všeobecně naléhavý požadavek na uveřejňování informací o ingrediencích GM, ale více než polovina dotázaných spotřebitelů požaduje navíc speciální informace o tom, kolik GM derivátů je obsaženo v potravinách, které jsou nabízeny ke spotřebě.
Meat Process. Global, 2001, č. 11/12, s. 8 (Jav)