Bezpečnost potravin

Spolehlivá metoda detekce semikarbazidu

Vydáno: 1. 10. 2003
Autor:

Byla vyvinuta kombinovaná metoda LC-MS (kapalinová chromatografie+hmotová spektroskopie) pro identifikaci a detekci semikarbazidu (SEM) v kovových víčcích s plastovým těsněním na láhve. U SEM byly zjištěny mutagenní a karcinogenní účinky na laboratorní zvířata.

Pracovníci Výzkumné služby v Readingu (RSSL) vyvinuli kombinovanou metodu LC-MS (kapalinová chromatografie+hmotová spektroskopie) pro identifikaci a detekci semikarbazidu (SEM) v kovových víčcích na láhve a to až do hladiny 10 ppb. Semikarbazid je zjišťován v řadě potravinářských výrobků, balených do skleněných láhví a uzavíraných kovovými víčky s plastovým (PVC) těsněním. Semikarbazid patří do skupiny hydrazinů, které jsou známy svými karcinogenními účinky u zvířat. Za potenciální riziko pro spotřebitele začal být považován SEM v červenci 2003 poté, co EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) varoval členské země před možným výskytem SEM v některých potravinách prodávaných v lahvích. Mezi těmito potravinami byly i dětská výživa, ovocné šťávy, džemy, med, nakládaná a sterilovaná zelenina, majonézy, hořčice, omáčky a kečupy. Vzhledem k tomu, že je SEM byl zjištěn jako mutagen a karcinogen u laboratorních zvířat, vyvstaly obavy z migrace SEM z obalů do potravinářských výrobků, přestože u lidí žádné toxické účinky SEM nebyly prokázány. SEM byl rovněž identifikován jako produkt rozpadu veterinárních léků, tzv. nitrofuranů. Přestože v uvedeném varování EFSA nebyly nitrofurany zmiňovány, je přítomnost mitrofuranů a produktů jejich rozkladu v potravinách prodávaných v EU zakázána.
http://www.foodqualitynews.com/news/news.asp?id=559