Bezpečnost potravin

Společnost Sara Lee rozšiřuje sortiment celozrnných výrobků o nový chléb

Vydáno: 25. 2. 2005
Autor:

Společnost Sara Lee uvedla na trh nový 100% celozrnný pšeničný, resp. vícezrnný chléb řady Sara Lee Heart Healthy se zvýšeným obsahem vlákniny a vápníku.

Společnost Sara Lee uvedla na trh nový celozrnný chléb řady Sara Lee Heart Healthy Plus. Během posledních šesti měsíců se prodej celozrnného pšeničného chleba a bagelů obchodní značky Sara Lee a Earth Grains více než zdvojnásobil v důsledku nových zásad správné výživy pro Američany, které zdůrazňují zvýšenou konzumaci celozrnných výrobků. Nový chléb bude k dispozici ve dvou variantách – vícezrnný a 100% celozrnný pšeničný, každý ve dvou hmotnostech (20, resp. 24 oz, tj. cca 560, resp. 680 g)), a bude obsahovat v porovnání s typickým pšeničným chlebem dvakrát tolik vlákniny a vápníku. Chléb Sara Lee Heart Healthy Plus 100% Multi -Grain je na povrchu posypán ovesnými vločkami, drceným čirokem, hrubou žlutou kukuřičnou krupicí a pšeničnými otrubami. Chléb Sara Lee Heart Healthy Plus 100% Whole Wheat je povrchově upraven pouze pšeničnými otrubami. Podle sdělení výrobce obsahují dva plátky chleba (z bochníku o hmotnosti 20 oz) 30 % doporučované denní dávky vlákniny a vápníku a 20 % doporučované dávky vitaminu D a kyseliny listové. Chléb o hmotnosti 24 oz obou variant se vyrábí s přídavkem medu. Chléb se bude prozatím prodávat ve 20 pekárnách. Nový chléb je typově podobný výrobku Earth Grains Extra Fiber, který je prvním fortifikovaným celozrnným chlebem prodávaným po celých USA. Konzumaci celozrnného chleba spojují nutricionisté se snížením rizika srdečních onemocnění, některých typů rakoviny a diabetu 2. typu. Celozrnné výrobky rovněž napomáhají snižování tělesné hmotnosti. Současně s uvedením nového chleba na trh společnost Sara Lee zpřístupnila novou webovou stránku určenou pro vzdělávání a informování spotřebitelů o příznivých zdravotních účincích tohoto výrobku. Na této webové stránce naleznou zájemci rovněž informace nutricionistů o zdravých dietách, komplexních sacharidech, regulaci tělesné hmotnosti a dalších nutričních trendech.

Milling & Baking News, 83, 2005, č. 45, s. 1, 12