Bezpečnost potravin

Společnost Frito-Lay odstraňuje ze slaných snacků trans tuky

Vydáno: 3. 1. 2003
Autor:

V rámci řešení problému obezity v Americe  přichází společnost Frito-Lay s novými výrobky s redukovaným obsahem tuku, resp. odstraněním tuků s trans-mastnými kyselinami v recepturách několika druhů slaných snacků.

Americká společnost Frito-Lay oznámila svůj úmysl zcela vyloučit používání trans tuků z výroby slaných snacků a uvést na trh novou řadu výrobků s redukovaným obsahem tuku. Pokud se týká sladkého pečiva, je eliminace trans tuků poněkud obtížnější a uskuteční se postupně během času. Hydrogenované oleje budou z výroby slaných snacků zcela eliminovány počátkem příštího roku. Namísto něj se bude používat kukuřičný olej, který trans tuky neobsahuje. Recepturní změny, pokud se týká tuku, se dotknou výrobků řady Doritos, Tostitos a Cheetos, ve všech případech bez jakékoliv změny chuti. Bramborové lupínky Lay a Ruffles vyrábí firma s použitím oleje bez trans-mastných kyselin již několik let. Podobné kroky již učinila před časem společnost McDonald’s, když snížila o 48 % obsah trans-mastných kyselin ve smažených bramborových lupíncích, drůbežích nugetkách, výrobcích ze sekaného masa, rybích a drůbežích sendvičích. Recepturním změnám výrobků společnosti Frito-Lay bude předcházet uvedení bramborových lupínků (25% snížení celkového obsahu tuku, 60% saturovaného tuku) a snacků Cheetos (50 % celkového tuku, 70 % saturovaného tuku) s redukovaným obsahem tuku. Společnost považuje zamýšlenou eliminaci trans tuků a redukování celkového obsahu tuku za součást  boje proti obezitě.
Milling&Baking News, 81, 2002, č. 31, s.