Bezpečnost potravin

Společnost ConAgra uvedla na trh nový druh celozrnné pšeničné mouky

Vydáno: 10. 9. 2004
Autor:

Společnost ConAgra Food Ingredients uvádí na trh bílou celozrnnou pšeničnou mouku Ultragrain, která se vyrábí z bílé pšenice a dalších pšeničných druhů, je 100% celozrnná, ale má příjemnou chuť a jemnou, hladkou texturu. K výrobě se používá speciální mlecí zařízení a patentovaná technologie mletí.

Společnost ConAgra Food Ingredients uvádí na trh bílou celozrnnou pšeničnou mouku Ultragrain, kterou její výrobce označuje za „převratnou novinku mezi celozrnnými moukami“. Nový výrobek byl představen na 15. mezinárodní pekařské výstavě v Las Vegas. Mouka Ultragrain, která se vyrábí z bílé pšenice, ale i dalších pšeničných druhů, je 100% celozrnná pšeničná mouka příjemné nasládlé chuti a jemné, hladké textury. K výrobě se používá speciální mlecí zařízení a patentovaná technologie mletí. Mouka Ultragrain je podle slov výrobce první celozrnná mouka, která poskytuje výrobci a spotřebiteli žádanou odpovídající chuť a texturu v kombinaci s vysokou nutriční hodnotou. Nová mouka má mnohem světlejší barvu než většina celozrnných mouk a nadto má, v porovnání s nimi, jemnější a hladší texturu s minimálním množstvím viditelných částeček otrub. Přestože americké ministerstvo zemědělství po řadu let doporučuje spotřebitelům zvýšit  konzumaci celozrnných potravin a navrhuje pro rok 2005 inkorporovat do nového vydání Zásad stravování pro Američany zvýšené dávky celozrnných cereálií, konzumuje dosud doporučované tři porce celozrnných cereálií v denní stravě pouze asi 7 %  Američanů. Nová celozrnná pšeničná mouka Ultragrain je vhodná k použití do širokého sortimentu výrobků, včetně chleba, bagelů, těstovin, pizzy i jemného pečiva. Celozrnný bílý chléb je na americkém trhu již několik let, ovšem u spotřebitelů nenalezl žádnou zvláštní odezvu. U tohoto bílého celozrnného pšeničného chleba sice byla odstraněna nahořklá chuť spojovaná s celozrnnou moukou vymletou z tvrdé zimní červené pšenice, ale jeho textura neodpovídá výrobkům upečeným z obohacené bílé mouky. Podle výsledků šetření Gallupova ústavu děti stále preferují bílý chléb před celozrnným pšeničným chlebem a společnost ConAgra věří, že nová celozrnná mouka Ultragrain tento stav vbrzku změní.
Milling&Baking News, 83, 2004, č. 25, s. 1, 11