Bezpečnost potravin

Španělský salát možným zdrojem salmonely

Vydáno: 16. 7. 2005
Autor:

Britský Úřad pro bezpečnost potravin potvrdil výskyt multirezistentní formy Salmonella Typhimurium DT104, jejímž zdrojem je s největší pravděpodobností dovážený španělský ledový salát.

V boji s katastrofálním suchem používají španělští farmáři k záchraně úrody v některých částech země k zavlažování zeleniny včetně té, která je určena pro Británii, i vodu obsahující splašky. Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) potvrdil v lednu, kdy bylo zaznamenáno 96 případů onemocnění, z nichž jedenáct si vyžádalo nemocniční ošetření, výskyt multirezistentní formy Salmonella Typhimurium DT104. Tento počet onemocnění je třikrát vyšší než v jiných letech. Z Finska bylo hlášeno v tomto roce 56 případů onemocnění salmonelózou. Ve všech případech byl vysledován jako zdroj nákazy ledový salát z oblasti Murcia ve Španělsku. Místní farmáři potvrzují, že musejí čelit devastujícímu suchu a místní zásobníky vody jsou téměř vyschlé. FSA nabádá všechny konzumenty a kuchaře, aby salát jakéhokoliv původu důkladně před konzumací oprali. Více informací na adrese  nebo zde 

http://www.foodsafetytoday.com