Bezpečnost potravin

Souvislost konzumace červeného masa s rakovinou

Vydáno: 15. 7. 2005
Autor:

Z výsledků nové studie založené na vlastních záznamech stravování 500 000 osob v deseti státech po dobu 5 let vyplývá, že konzumace dvou porcí masa denně zvýší riziko rakoviny tlustého střeva o 35 % v porovnání s jednou porcí masa týdně.

Podle nové rozsáhlé studie zjišťující stravovací zvyklosti 500 000 osob se ukázalo, že konzumace červeného masa (hovězího, vepřového, skopového) a výrobků z něho zvyšuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva.

U lidí, kteří konzumují dvě porce červeného masa denně (např. šunkový sendvič a plátek masa) se zvyšuje riziko o 35 % proti těm, kteří konzumují jednu porci červeného masa týdně.

Studie probíhala v deseti státech po dobu více než 5 let a rozložení respondentů bylo velmi konzistentní. Akci financovaly Medical Research Council, Cancer Research UK a Institut pro výzkum rakoviny (IARC) Světové zdravotní organizace WHO. Prokázalo se, že příjem vlákniny ze zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků má vliv na snížení negativního vlivu červeného masa a prokázal se ochranný vliv konzumace ryb nejméně obden.

Osoby s nejvyšším rizikem konzumovaly více než 160 g červeného masa denně. Konzumace 80 g ryb obden snížila riziko rakoviny o 30 % v porovnání s osobami, které jedly ryby méně než jednou týdně.

Tyto výsledky vybídly IARC, aby vyzýval lidi k nižší konzumaci masa a vyšší konzumaci ryb. Podle masného průmyslu však studie není důkazem, že se jedná o „příčinu a důsledek“. Podle Federace amerického masného průmyslu byla studie založena na vlastních záznamech lidí a je dobře známo, že ty nejsou vždy přesné.

Vědci učinili závěr, že ve skupině 100 lidí se během 10 let vyskytne rakovina střeva u 1,7 osob, které jedí hodně masa proti 1,3 osobám, které jedí málo masa. Tento malý rozdíl může být způsoben i statistickou náhodností.

 

EU Food Law, 2005, č. 215, s. 5