Bezpečnost potravin

Soutěž Česká biopotravina roku jde do finále

Vydáno: 5. 8. 2005
Autor:

Soutěž o nejlepší českou biopotravinu si získává stále lepší pověst a prestiž a pro mnohé české výrobce je nominace do soutěže událostí roku. O vítězi pátého ročníku soutěže Česká biopotravina roku 2005 bude rozhodovat dvanáctičlenná porota složená z nejlepších odborníků.

Soutěž o Českou biopotravinu roku vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci s PRO-BIO svazem ekologických zemědělců. Přihlásit nový výrobek do soutěže je prestižní záležitostí pro všechny české výrobce biopotravin, jelikož jim nabízí jedinečnou marketingovou příležitost, jak své výrobky zviditelnit. „Titul Česká biopotravina roku rozhodně výrazně prospěl prodeji našeho bio uheráku“, říká loňský držitel titulu, pan Josef Sklenář z Jihlavy.

 

Soutěž vyvrcholí slavnostním vyhlášením a předáním hlavní ceny – šeku na 20 000 Kč a práva užívat označení „Česká biopotravina roku 2005″ na vítězném výrobku – dne 26. září 2005 v Praze. Soutěž je letos součástí akce Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, dosud největší oslavy udržitelné produkce potravin v České republice.

Součástí soutěže je také kategorie „Nejlepší bioprodejna roku“, ve které odborná porota vybírá nejkvalitnější prodejnu biopotravin. Hodnotí se šíře a hloubka bio sortimentu, vzdělávání a informování zaměstnanců a zákazníků, ochrana životního prostředí v provozu prodejny a spolupráce prodejny s místními bio výrobci a ekozemědělci. Vítězná bioprodejna získá diplom, značnou mediální prezentaci a zdarma zboží značky MolenAartje v hodnotě 10 000 Kč. Důkazem toho, že český trh s biopotravinami roste je fakt, že ani tomuto oboru se nevyhýbají nejmodernější způsoby prodeje. Letos poprvé proto bude vyhlášena soutěž o „Nejlepší internetový bio obchod“.

 

Porota bude pracovat ve složení:

* Tomáš Růžička-Nadace partnerství, vyhlašovatel soutěže,

* Jiří Urban-PRO-BIO, Svaz ekologických zemědělců, garant soutěže,

* Pavel Maurer, předseda poroty, vydavatel prestižního výběru nejlepších českých restaurací, * Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron,

* Zdeněk Pohlreich, Cluster Executive chef, hotel Marriot,

* Vladimír Poštulka, textař, scénárista, spisovatel a gourmet-kritik,

* Libor Ševčík, editor magazínu IN hospodářských novin, zabývá se publicitou v oblasti stravování a nápojů,

* Dušan Jakubec, šéfkuchař restaurantu Flambée, člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kapitán juniorského národního týmu AKC ČR,

* Hana Šarapatková, lékařka, propagátorka biopotravin,

* David Bouma, zástupce mediálního partnera-vydavatelství Profipress,

* Tomáš Zídek, Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky Praha,

* Erika Havlasová, ředitelka odboru marketingu Státního zemědělského intervenčního fondu.

 

Vítězové z roku 2004

Titul „Česká biopotravina roku 2004“ získal za Bio Uherák pan Josef Sklenář z ekofarmy Sasov, Jihlava.

Titul „Nejlepší bioprodejna roku 2004“ získala prodejna Albio, Truhlářská 20 v Praze.

 

Na www.biopotravinaroku.cz je možné zjistit vše o soutěži, jejích pravidlech, stáhnout si nominační formulář a přihlásit se do soutěže, získat informace o mediálních partnerech a akcích, které soutěž budou doprovázet.

 

Z tiskové zprávy Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO a Nadace Partnerství, 3. 8. 2005