Bezpečnost potravin

Sójový protein vykazuje protektivní účinky u diabetiků

Vydáno: 28. 11. 2003
Autor:

Dieta se sójovým proteinem může u pacientů s diabetem 2. typu snížit riziko poškození srdce a ledvin.

Sójový protein, jehož konzumace formou náhražek masa nebo nutričních výrobků pro sportovce je v současné době zcela běžná a značně rozšířená, může uchránit pacienty s diabetem před poškozením srdce a ledvin, spojených s touto chorobu. Srdeční a ledvinová onemocnění představují u diabetiků dva největší problémy, přičemž hyperlipidemie je jedním z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních komplikací při diabetu. Iránští výzkumníci prováděli klinické zkoušky u 14 pacientů  (10 mužů a 4 ženy) s diabetem 2. typu s nefropatií (poškození ledvin v souvislosti s cukrovkou), kteří byli pacienty univerzitní nemocnice a soukromé kliniky pro choroby ledvin v Teheránu a žádný z nich netrpěl onemocněním ledvin jiného původu. Pacienti měli nejprve dodržovat dietu obsahující 0,8 g/kg proteinu (70 % proteinu živočišného původu a 30 % rostlinného původu) běžně doporučovanou pro nefropatii, po dobu sedmi týdnů. Po čtyřech týdnech konzumace, kdy nedošlo k žádným změnám zahájili účastníci novou sedmitýdenní dietu obdobného typu, obsahující 35 % sójového proteinu a 30 % rostlinného proteinu. U pacientů s průměrnou tělesnou hmotností 70,6 kg došlo po ukončení sójové diety k výraznému snížení celkového cholesterolu, triacylglycerolů a LDL-cholesterolu. Přestože nebyly zaznamenány výrazné změny u HDL-cholesterolu a poměru LDL/HDL-cholesterolu, projevily se velmi příznivé účinky na činnost ledvin. Podle závěrů výzkumného týmu, prezentovaných v časopise European Journal of Clinical Nutrition, zmírňuje zařazení sóji do diety diabetiků rizikové faktory srdečního onemocnění a zlepšuje funkci ledvin. Výskyt diabetu 2. typu se v Evropě výrazně zvyšuje. Jednou z příčin tohoto jevu je i neustálý nárůst počtu lidí s nadváhou.
European Journal of Clinical Nutrition, 57,  2003, s. 1292–1294