Bezpečnost potravin

Snížení trans tuků u McDonald´s

Vydáno: 3. 12. 2006
Autor:

McDonald´s během dvou let dosáhne v Evropě snížení trans mastných kyselin ve výrobcích pod 0,5 % používáním olejů s jejich nízkým obsahem.

McDonald´s ohlásil dvouletý plán na zavedení používání tuků s nejvýše 2 % trans mastných kyselin ve svých 6 300 restauracích v Evropě. Dosud používané řepkové a slunečnicové oleje a směsi olejů mají být nahrazeny směsí řepkového a slunečnicového oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové. Tím by se měl snížit obsah trans-tuků na 2 % a obsah nasycených tuků na nejvýše 12 %. Důležité je, aby pravidla dodržovali dodavatelé tuků. Akce má začít v severských zemích, kde je kvůli trans tukům největší rozhořčení.
Podle pravidel amerického úřadu FDA mohou být výrobky označeny jako „bez trans tuků“, pokud obsahují méně než 0,5 g v porci. Tuto hodnotu hodlá McDonald´s i v Evropě dodržet.
Další informace: