Bezpečnost potravin

Snídáte ráno?

Vydáno: 13. 3. 2003
Autor:

Pravidelná snídaně snižuje riziko obezity, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a také reguluje chuť a energii. Pozitivní vliv projevují zejména cereální snídaně.

Snídaně každé ráno – to je tajemství, jak zůstat zdraví. Vyplývá to alespoň z výzkumů amerických lékařů z Harvardské lékařské školy. Vynechání tohoto prvního jídla dne podle nich zvyšuje šance na obezitu, vyvinutí cukrovky nebo na kardiovaskulární nemoci. Informovala o tom internetová stránka BBC.
           Studie amerických lékařů ukázala, že lidé, kteří každé ráno snídají výrobky z obilovin (cereálie), patří mezi ty, kteří se těší dobrému zdraví. Byly analyzovány stravovací návyky 1198 osob s tmavou pletí a 1633 bělochů. Celkově přitom uvedlo 47 % bělochů a 22 % černochů, že každé ráno snídají.
          Ukázalo se, že osoby, které pravidelně snídají, mají třikrát menší pravděpodobnost, že se stanou obézními, ve srovnání s těmi, kteří snídani vynechávají. Nesnídající osoby mají též dvakrát větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s hladinou cukru v krvi, což zvyšuje riziko vývoje cukrovky, nebo se zvýšením hladiny cholesterolu, což je rizikový faktor pro srdeční onemocnění. Konzumace prvního jídla ráno pravděpodobně pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, což reguluje chuť a energii. Lidé, kteří pravidelně snídají, mají menší pravděpodobnost, že budou mít přes den hlad a méně se i přejídají.
          Vědci nyní začali zkoumat, co účastníci výzkumu konkrétně k snídani jedí, aby zjistili, zda konkrétní potraviny mají pozitivní vliv na zdraví. Prvotní výsledky ukazují, že velký význam mají zejména cereálie.

E@mail noviny: Zdravotnické listy, 2003, č. 6, 10.–24. 3. 2003. Zdroj: ČTK