Bezpečnost potravin

Směs avokádového a sójového oleje proti osteoartritidě

Vydáno: 25. 10. 2003
Autor:

Francouzská společnost Laboratoires Expanscience vyvinula preparát obsahující směs avokádového a sójového oleje, nazvaný Piascledine, který může zpomalovat nebo do určité míry i regenerovat poškození kloubní chrupavky způsobená osteoartritidou.

Francouzská společnost Laboratoires Expanscience vyvinula preparát obsahující směs avokádového a sójového oleje, nazvaný Piascledine, který může zpomalovat nebo do určité míry i regenerovat poškození způsobená osteoartritidou. Piascledine významně zvyšuje produkci aggrecanu, což je klíčová komponenta kloubní chrupavky, a to již za devět dní po zahájení léčby. O novém preparátu referovali výzkumníci z belgické univerzitní nemocnice v Liege v zářijovém čísle časopisu Journal of Rheumatology. Avokádová i sójová složka samostatně sice rovněž zvyšují produkci aggrecanu, ovšem pouze Piascledine obnovuje syntézu aggrecanu blokovanou látkou interleukin-1-beta, která vyvolává záněty. V rámci výzkumu byly osteoartritické chondrocyty, odebrané z lidských kloubů, kultivovány v alginátovém prostředí po dobu 12 dnů, a to jak v přítomnosti interleukinu-1-beta, tak bez této látky. Byl zjišťován účinek komerční sloučeniny, připravené z jedné třetiny nezmýdelnitelných složek avokáda a dvou třetin sóji (A1S2) a dále pak samostatně účinky jednotlivých složek, včetně produkce aggrecanu a dalších markerů zánětů. Bylo zjištěno, že A1S2 stimuluje produkci aggrecanu a obnovuje jeho syntézu po aplikaci interleukinu-1-beta. Nová sloučenina rovněž redukuje hladinu několika zánětlivých faktorů jako je kupř. produkce MMP-3 (stromelyzin-1). Předmětem zájmu společnosti Expanscience je rovněž sezamový a lupinový olej, a vývoj kosmetických a dermatologických preparátů.
Journal of Rheumatology, 30, 2003, s. 1825–1834