Bezpečnost potravin

Sladké nápoje – hlavní příčina obezity

Vydáno: 6. 4. 2004
Autor:

Podle vyjádření několika odborníků na výživu představují supervelké porce hambugerů a hranolků důležitou příčinu obezity Američanů, ale možná ještě větším viníkem jsou nápoje slazené vysokofruktózovým sirupem.

Odborníci tvrdí, že není náhodné, že nárůst obezity v USA probíhal souběžně se zvýšením spotřeby vysokofruktózového kukuřičného sirupu – sladidla, které je v současnosti hlavní sladící složkou v téměř všech cukrem slazených nealkoholických nápojů a přislazovaných ovocných šťáv. Mezi roky 1970 a 1990 stoupla v USA spotřeba vysokofruktózového sirupu o více než 1000 procent a to zjeména proto, že výrobci nealkoholických nápojů přešli ze sacharózy (stolního cukru) na vysokofruktózový sirup. Tento sirup je sladší než většina jiných energetických sladidel, např. sacharóza. A sladká chuť nápoje, podle mínění odborníků na obezitu, chuť k jídlu spíše stimuluje než nasycuje a vlastně nutí konzumenty přijímat ještě další, větší dávky kalorií. Proto odborníci na výživu považují tyto „přeslazené“ nápoje za největší přičinu současné epidemie obezity v USA.

www.foodnavigator.com