Bezpečnost potravin

Sladidlo erythritol

Vydáno: 7. 3. 2008
Autor:

Alkoholický cukr erythritol je již možné použít k výrobě nízkoenergetických potravin i ve všech evropských zemích.

Sladidlo erythritol (C4H10O4) je alkoholický cukr, který se v malém množství přirozeně vyskytuje v ovoci (hrozny, hrušky, vodní meloun). Po USA, Japonsku, Novém Zélandu a Kanadě bylo jeho použití ve výrobě potravin povoleno od 15. února také ve všech evropských zemích. Švýcarská firma Jungbunzlauer se sídlem v Basileji je jediným výrobcem erythritolu v Evropě. Erythritol, který se komerčně vyrábí fermentací sacharidů, byl dosud v Evropě uveden na seznamu povolených aditiv pouze ve Švýcarsku. Předností tohoto alkoholického cukru je nízký obsah energie, jeho glykemický index se blíží nule a má jen velmi mírný laxativní účinek v porovnání s ostatními alkoholickými cukry.
E 968 in ganz Europa zugelassen. Alimenta, 2008, č. 4, s. 31