Bezpečnost potravin

Skotské děti a biopotraviny

Vydáno: 26. 1. 2006
Autor:

Více než polovina skotských dětí mladších dvou let je v současnosti krmena výhradně bio stravou, dokonce i přesto, že si ji nemohou dopřát jejich rodiče.

V roce 2004 se bio dětská strava podílela 43 % na celkovém obratu v tomto segmentu a dosáhla hodnoty 63 mil. liber (asi 2,9 mld. Kč). Poslední údaje o prodejích ale ukazují na fakt, že více než polovina maminek dává přednost bio kvalitě.

Ohromný růst bio trhu s dětskou stravou je posilován zejména úspěchem polotovarů vyráběných firmami, jako je např. Hipp, která zásobuje rodiče bio kašemi pro nekojené děti.

Řetězec supermarketů Asda, který připouští, že obrat s bio čerstvou zeleninou a ovocem se na celkovém prodeji podílí jen 2 %, dokonce začal nabízet luxusní mražená jídla pro batolata, aby uspokojil poptávku po kvalitní dětské výživě.

Průzkum provedený firmou BMRB pro firmu Hipp zjistil, že čtyři z pěti maminek, jejichž dítětem je  6 až 12 měsíců, si po jejich odstavení vybírají bio výživu, na rozdíl od čtvrtiny matek, které tak činily před 15 lety.

Průzkum také zjistil, že hlavními důvody pro nákup dětské bio výživy byly: menší riziko chemických pesticidů (87 %), žádné GMO (84 %) a žádná aditiva (80 %). Většina rodičů se však nerozhodla přejít sama na bio potraviny, a to zejména z finančních důvodů, protože jejich cena je pro ně příliš vysoká.

Informace o škodlivosti pesticidů si už konečně pomalu nacházejí cestu k rodičům, kteří se tak stále více obávají o zdraví svých dětí a podnikají patřičné kroky. Příkladem správného stravování ve Skotsku je škola Hurlford ve městě Ayrshire, kde je jídlo pro děti připravováno z 30 % z bio surovin, z nichž polovina pochází od místních farmářů, a 75 % jídel je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin.

 

http://news.scotsman.com (Bio Obchod 1/2006)