Skořice udržuje mozek v pohotovosti
Skořice ve funkci ingredience žvýkací gumy může napomáhat zlepšování paměti u straších osob.
Koření, byliny a jiné ochucující a aromatizující prostředky se používají především při přípravě pokrmů, protože chuť a vůně jsou pro výběr a konzumaci pokrmů velmi důležitými faktory. Výsledky nejnovější americké studie ale ukazují, že se tyto látky mohou aplikovat i jiným způsobem, jako kupříkladu skořice, která ve funkci ingredience žvýkací gumy může napomáhat zlepšování paměti. Pracovníci americké Wheeling Jesuit University budou o výsledcích svého výzkumu, zaměřeného na účinky skořice na zvyšování schopností mozku referovat na výročním zasedání Společnosti pro chemorecepční vědy (ACS), které s bude konat 21.–25. dubna 2004 v Sarasota, Florida Skořice aplikovaná retronazálně nebo oronazálně zlepšuje podle zjištění výzkumníků u pacientů pozornost, rozpoznávací schopnosti, pracovní paměť a rychlost vizuálně motorické odezvy. V rámci výzkumu byly zkoumány různé účinky odorantů aplikovaných nosem nebo ústy na kognitivní projevy starších osob. Během první fáze výzkumu řešili participanti kognitivní úkoly na bázi počítačových programů a to v pěti různých režimech použití žvýkací gumy – bez žvýkací gumy, s neochucenou gumou, s mentolovou gumou, skořicovou gumou a višňovou gumou. Ve druhé fázi řešili kognitivní úlohy ve čtyřech režimech použití aromat – mátového, jasmínového, skořicového a bez aromatu. Výsledky naznačují pozitivní vztah mezi aromatem a zvyšováním kognitivních schopností, přičemž skořicová chuť a vůně působí v tomto ohledu nejsilněji. Otázka působení aromat sice vyžaduje další výzkumy, prozatímní výsledky již ale naznačují pro průmysl nový směr ve vývoji funkčních potravin pro zlepšování paměti. Nejpříznivějším poznatkem současného výzkumu je, že se jedná o nefarmaceutický prostředek zvyšování kognitivních schopností straších osob, jedinců s úzkostnými stavy a možná i pacientů s chorobami, které vedou ke snižování intelektu.