ServSafe – on-line školení pro manažery stravovacích služeb
E-learningový program pro získání certifikátu manažera stravovacích služeb provozuje americká Národní asociace pro zařízení společného stravování (National Restaurant Association Educational Foundation)
Školení v oblasti bezpečnosti potravin by se měl zúčastnit každý zaměstnanec a především vedoucí pracovník provozoven společného stravování. Absolvováním kurzu či získáním certifikátu však vlastní zaškolení nekončí – je třeba získané poznatky a dovednosti každý den používat v praxi a vytvořit si takové návyky, které následně zaručí, že příslušná provozovna nebude pro své zákazníky riziková z hlediska zdravotní nezávadnosti podávaných pokrmů. Je zcela nezbytné, aby každý zaměstnanec denně dodržoval zásady vyplývající z požadavků na zajištění bezpečnosti potravin.
Vzdělávací nadace při Národní asociaci pro zařízení společného stravování (National Restaurant Association Educational Foundation) dlouhodobě provozuje vzdělávací program ServSafe, který má zajistit, aby snaha o zajištění bezpečnosti potravin v restauracích mohla být považována za nezbytnou „složku“ každého podávaného pokrmu. Program na získání certifikátu ServSafe Manager Certification zahrnuje různé druhy školení, vzdělávací akce pro školitele, zpracování školících materiálů a také on-line vzdělávací kurz.
Časová náročnost na zvládnutí e-learningového programu je přibližně 6-10 h, jednotlivé lekce obsahují také krátké instruktážní videopořady a praktická cvičení, která shrnují problematiku zvolených probíraných tématických celků. Prostřednictvím virtuální simulace jednotlivých operací při přípravě pokrmů lze identifikovat pochybení na základě získaných poznatků. Účastníci on-line kurzu, u kterých závěrečný test odhalil nedostatky ve znalostech, si mohou látku opět zopakovat.
E-learningový kurz je rozčleněn do následujících sekcí:
- Základy bezpečnosti potravin
- Proč je bezpečnost potravin důležitá
- Zajištění bezpečnosti potravin
- Rizika z hlediska bezpečnosti potravin
- Základy systému zajištění bezpečnosti potravin
- Osobní hygiena
- Čas a teplota
- Zavedení HACCP systému
- Tok potravin při technologických operacích
- Příjem
- Kontrola
- Skladování
- Manipulace
- Chlazení
- Ohřívání
- Podávání hotových pokrmů
- Typy provozoven veřejného stravování
- Rychlé občerstvení
- S obsluhou a závodní stravování
- Samoobslužné provozovny
- Prodej „přes ulici“
- Carteringové služby
- Mobilní a dočasné provozovny
- Prodejní automaty
- Objekty a zařízení
- Objekty
- Zařízení
- Čištění a sanitace
- Boj proti škůdcům
- Management bezpečnosti potravin
- Předpisy
- Kontroly
- Školení
Bližší informace o programu a o on-line kurzu včetně demo verze zdarma jsou přístupné zde.