Bezpečnost potravin

ServSafe – on-line školení pro manažery stravovacích služeb

Vydáno: 19. 5. 2004
Autor:

E-learningový program pro získání certifikátu manažera stravovacích služeb provozuje americká Národní asociace pro zařízení společného stravování (National Restaurant Association Educational Foundation)

Školení v oblasti bezpečnosti potravin by se měl zúčastnit každý zaměstnanec a především vedoucí pracovník provozoven společného stravování. Absolvováním kurzu či získáním certifikátu však vlastní zaškolení nekončí – je třeba získané poznatky a dovednosti každý den používat v praxi a vytvořit si takové návyky, které následně zaručí, že příslušná provozovna nebude pro své zákazníky riziková z hlediska zdravotní nezávadnosti podávaných pokrmů. Je zcela nezbytné, aby každý zaměstnanec denně dodržoval zásady vyplývající z požadavků na zajištění bezpečnosti potravin.
Vzdělávací nadace při Národní asociaci pro zařízení společného stravování (National Restaurant Association Educational Foundation) dlouhodobě provozuje vzdělávací program ServSafe, který má zajistit, aby snaha o zajištění bezpečnosti potravin v restauracích mohla být považována za nezbytnou „složku“ každého podávaného pokrmu. Program na získání certifikátu ServSafe Manager Certification zahrnuje různé druhy školení, vzdělávací akce pro školitele, zpracování školících materiálů a také on-line vzdělávací kurz.
Časová náročnost na zvládnutí e-learningového programu je přibližně 6-10 h, jednotlivé lekce obsahují také krátké instruktážní videopořady a praktická cvičení, která shrnují problematiku zvolených probíraných tématických celků. Prostřednictvím virtuální simulace jednotlivých operací při přípravě pokrmů lze identifikovat pochybení  na základě získaných poznatků. Účastníci on-line kurzu, u kterých  závěrečný test odhalil nedostatky ve znalostech, si mohou látku opět zopakovat.
E-learningový kurz je rozčleněn do následujících sekcí:

  1. Základy bezpečnosti potravin
    • Proč je bezpečnost potravin důležitá
    • Zajištění bezpečnosti potravin
    • Rizika z hlediska bezpečnosti potravin
  2. Základy systému zajištění bezpečnosti potravin
    • Osobní hygiena
    • Čas a teplota
    • Zavedení HACCP systému
  3. Tok potravin při technologických operacích
    • Příjem
    • Kontrola
    • Skladování
    • Manipulace
    • Chlazení
    • Ohřívání
    • Podávání hotových pokrmů
  4. Typy provozoven veřejného stravování
    • Rychlé občerstvení
    • S obsluhou a závodní stravování
    • Samoobslužné provozovny
    • Prodej „přes ulici“
    • Carteringové služby
    • Mobilní a dočasné provozovny
    • Prodejní automaty
  5. Objekty a zařízení
    • Objekty
    • Zařízení
    • Čištění a sanitace
    • Boj proti škůdcům
  6. Management bezpečnosti potravin
    • Předpisy
    • Kontroly
    • Školení

Bližší informace o programu a o on-line kurzu včetně demo verze zdarma jsou přístupné zde.