Bezpečnost potravin

Selen v přiměřeném množství

Vydáno: 8. 8. 2004
Autor:

FSA doporučuje příjem selenu z vyvážené stravy, ale varuje před nadměrným příjmem ze selenových suplementů a také před fortifikací kyselinou listovou.

Food Standards Agency (Vel. Brit.) doporučuje, aby lidé konzumovali  brazilské ořechy, ryby, masa a vejce za účelem dostatečného příjmu selenu, který podle posledních výzkumů pomáhá organismu bojovat proti virózám. Doporučuje tedy vyváženou stravu, ale varuje před selenovými doplňky stravy. Dávka vyšší než 0,35 mg/den může vést k selenóze, která při nejmírnější formě má za následek vypadávání vlasů a zhoršení stavu kůže a nehtů.
Pokud jde o fortifikaci potravin kyselinou listovou kvůli předcházení defektu nervové trubice u novorozenců, akceptovala vláda Velké Británie radu FSA, aby tuto fortifikaci neschvalovala, protože nadbytek kyseliny listové může na druhé straně zamaskovat nedostatek vitaminu B12 u starších osob.
EU Food Law, 2004,  č.  174,  s. 15