Bezpečnost potravin

Schvalování potravin nového typu v EU

Vydáno: 14. 12. 2003
Autor:

Poradní výbor pro potraviny nového typu a nové postupy (ACNFP) ve Velké Británii projednává žádost o schválení potravin nového typu: lykopenu z Blakeslea trispora, isomaltulózy, diacylglycerolového oleje „ENOVA“ a betainu.

Úřad pro potravinové standardy (Food Standards Agency – FSA, Velká Británie) dostal žádost o schválení isomaltulózy a lykopenu z mikroorganismu Blakeslea trispora, a to podle nařízení 258/97 jako potravinu nového typu. Žádost byla předána Poradnímu výboru pro potraviny nového typu a nové postupy (Advisory Committee on Novel Foods and Processes – ACNFP)
Isomaltulóza je izomer sacharózy – disacharid složený z glukózy a fruktózy se sladivostí odpovídající 42 % sacharózy. Přirozeně se vyskytuje v malých množstvích v medu a v extraktu z cukrové třtiny a v Japonsku se od r. 1995 používá do jogurtů, žvýkaček a cukrovinek. Výrobcem je firma Cargil, Minnesota řízená společností Cerestar, Vilvoorde, Belgie. Isomaltulóza by mohla být přidávána jako nový zdroj sacharidů do širokého spektra potravin (margariny, máslo, sýry, omáčky, polévky).
Lykopen, který vyrábí španělská firmy Antibioticos SAU, byl již v r. 2000 posouzen Vědeckým výborem pro potraviny (SCF) jako nezávadný. Běžně je konzumován jako přirozená součást rajčat, vodního melounu, červeného grapefruitu či meruněk. Přídavek lykopenu by měl sloužit jako antioxidant v nealkoholických nápojích a cereálních tyčinkách a jako doplněk stravy (tablety).
Dále má ACNFP rozhodnout o diacylglycerolovém oleji s označením „ENOVA“ a také o betainu.
EU Food Law, 2003, č. 145, s. 6