Bezpečnost potravin

Schváleny nové výrobky s cholesterol snižujícím Reducolem™

Vydáno: 12. 3. 2005
Autor:

Kanadská biotechnologická firma Forbes Medi-Tech získala souhlas evropských úřadů k prodeji svého výrobku Reducol™ snižujícího cholesterol, a to v sedmi nových potravinářských aplikacích.

Reducol™ je funkční ingredience, získávaná z vedlejších produktů výroby buničiny, s klinicky potvrzenou schopností snižovat LDL cholesterol při konzumaci v různých potravinách a potravních doplňcích. V roce 2000 výrobek získal od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) statut výrobku GRAS (všeobecně považovaný za bezpečný). Při denním příjmu doporučovaných 1, 8 g Reducolu™ přípravek nenarušuje absorpci v tuku rozpustných provitaminů, jako jsou karotenoidy a vitamin E. Preparát neobsahuje žádné GM rostlinné materiály a je zcela neenergetický. Původně  byl schválen pro použití ve výrobcích na bázi mléka, nyní se může přidávat do tukových pomazánek (margarinů), fermentovaných mléčných výrobků, sójových nápojů, sýrů s nízkým obsahem tuku, jogurtových výrobků, kořeněných omáček a salátových dresinků. Schválením přídavků Reducolu do těchto klíčových skupin potravin významně zvýšilo prodejní možnosti společnosti.

http://www.nutraingredients.com