Bezpečnost potravin

Schváleny další „novel foods“

Vydáno: 16. 8. 2008
Autor:

Jako potravinové složky nového typu byly v červenci 2008 schváleny: rafinovaný hadincový olej, olej ze semen Allanblackia a sušená dužnina plodů baobabu.

Rozhodnutím 2008/575/ES (OJ L 183, 11.07.2008, s.38) se vyhovuje žádosti PhytoTrade Africa o povolení uvádět na trh sušenou dužninu plodů baobabu ( obsah vlhkosti 11 až 12 %) jako potravinu nového typu. Pro schválení svědčí dlouholeté zkušenosti s konzumací v Africe, kde baobab patří k základním potravinám.
O něco složitější bylo rozhodování ohledně oleje ze semen Allanblackia o jehož schválení žádala společnost Unilever v r. 2004 s úmyslem používaj jej do žlutých tuků a pomazánek na bázi smetany jako zdravější náhradu za nasycený palmový olej. Nezávadnost byla nejprve potvrzena německým kompetentním úřadem (v r. 2006) a nakonec i úřadem EFSA (rozhodnutí 2008/559/ES, OJ L 180, 09.07.08, s. 20).
Při rozhodování ohledně rafinovaného hadincového oleje (Echium plantagineum), o který žádala společnost Croda Chemicals v r. 2006 byly po schválení britským výborem ACNFP členskými státy požadovány ještě další specifikace. Rozhodnutí 2008/558/ES (OJ L 180, 09.07.08, s. 17) povoluje použití tohoto oleje s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin do mléčných výrobků včetně sýrů, do pomazánkových tuků a dresinků, do snídaňových cereálií a doplňků stravy, do potravin pro zvláštní léčebné účely a pro hubnutí.

EU Food Law, 2008, č. 355, s. 16-17