Bezpečnost potravin

Schválen extrakt lipidů z antarktického krilu

Vydáno: 11. 11. 2009
Autor:

Rozhodnutím 2009/752/ES se povoluje použití extraktu z Euphausia superba jako složky nového typu za stanovených podmínek do řady potravin.

Finská společnost Neptune Technologies & Bioressources Inc.  žádala v r. 2006 o schválení použití acetonového extraktu lipidů z antarktického krilu Euphausia superba na trh jako nové složky potravin, což bylo nyní schváleno rozhodnutím 2009/752/ES  (OJ L 268. 13.10.2009, s.33). Předností tohoto extraktu je vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (nejméně 15 % EPA a 7 % DHA). S přídavkem se počítá do mléčných výrobků (200 mg/100 g), sýrů a roztíratelných tuků (600 mg/100 g) a do dalších potravin. Příloha 1 uvedeného rozhodnutí  uvádí hlavní parametry výrobku, příloha 2 uvádí limity pro použití do různých skupin výrobků.

Food Law, 2009, č. 410, s. 19-20