Sborníky z konference Lenfeldovy a Hoklovy dny ve fondu knihovny
Vydáno: 25. 2. 2005
Autor:
Ústav hygieny a technologie potravin při VFU Brno pořádá každý rok v říjnu konferenci o hygieně a technologii potravin s mezinárodní účastí Lenfeldovy a Hoklovy dny. Díky laskavosti organizátorů konference Zemědělská a potravinářská knihovna získala sborníky z posledních ročníků.
Sborníky jsou čtenářům přístupné pod souhrnnou signaturou D 88063.
Program posledních ročníků zahrnoval i následující témata:
34. ročník (6. 10. 2004, Brno) – signatura D 88063/34
- Kontrolní systémy hygieny zpracování masa
- Hygienické, zdravotní a kontrolní kritéria uplatňovaná v zařízeních na chov ryb určených k přímé spotřebě
- Analýza zdrojů salmonel na porážkách prasat
- Frekvence výskytu a antibiotická rezistence termofilních druhů Campylobacter sp. u prasat
- Nálezy patogenů v mase a masných výrobcích z tržní sítě
- Porovnání jakosti drůbežího masa při různých způsobech zmrazování
- Vliv modifikované atmosféry na údržnost různých druhů baleného masa.
- Instrumentální měření textury masa
- Problematika PAH v masných výrobcích
- Izolace a identifikace kmenů Yersinia enterocolitica z potravního řetězce
33. ročník (15. 10. 2003, Brno) – signatura D 88063/33
- Sanitační řád – nedílná součást produkce zdravotně nezávadných potravin
- Posouzení sekundární kontaminace masa pocházející ze zatíženého agrárního ekosystému
- Stanovení chloridů v masných výrobcích metodou „Batch injection analysis“
- Enterokoky rezistentní k antibiotikům izolované z mléka a mléčných výrobků
- Identifikace bakterií rodu Campylobacter pomocí metody PCR
- Dvoukřídlý hmyz chycený do elektrického lapače – zdroj bakteriální kontaminace masných produktů na jatkách
- Prevalence Listeria monocytogenes v mléce a mléčných výrobcích a fenotyp antibiotické rezistence izolátů
32. ročník (16. 10. 2002, Brno) – signatura D 88063/32
- Kontaminace hovězího masa na porážce a prevalence rezistence k antimikrobiálním látkám u izolovaných mikroorganismů
- Prevalence salmonel a stav jejich antibiotické rezistence u poražených prasat na jatkách
- Mikrobiologie kapra obecného ve vztahu k tvorbě biogenních aminů
- Významné patogeny izolované z masa a masných výrobků z tržní sítě
- Přežívání larev Trichinella spiralis a T. britovi v trvanlivých fermentovaných masných výrobcích
- Metody identifikace nervové tkáně v masných výrobcích
- Využití real-time PCR pro kvantifikaci transgenní DNA v potravinách
- Změny hovězího masa v průběhu zrání
- Tvorba xenobiotických aminokyselin v bílkovinách a surovinách živočišného původu
- Karotenoidní látky ve svalové a volné tukové tkáni jelena evropského (Cervus elaphus)
- Histologické stanovení rostlinných součástí v masných výrobcích – kvantitativní hodnocení analýzou obrazu
V knihovně jsou dále přístupné i sborníky z ročníků 28. (r. 1998) až 31. (r. 2001), které jsou přístupné pod signaturou D 88063/číslo ročníku.
(mch)