Bezpečnost potravin

Salmonelóza po konzumaci v provozovně stravovacích služeb v Hradci Králové

Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: KHS Královéhradeckého kraje

Foto: Shutterstock

Tisková zpráva Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje – Onemocnělo 130 osob, u 90 byla laboratorně potvrzena salmonelóza. Jednalo se zřejmě o jednorázovou událost, kdy postižené osoby konzumovaly pokrmy v dané provozovně v době od úterý 28. 3. 2023 do soboty 1. 4. 2023. Na základě šetření KHS a informací od postižených osob byla označena jako vysoce pravděpodobným zdrojem nákazy na místě ručně vyráběná arašídová omáčka. Její vzorek z daného období však nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici.

V rámci kontroly provozovny bylo odebráno postupně celkem 43 vzorků. V 15 případech šlo o suroviny, v 28 případech pak o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy. U části personálu a v několika vzorcích byla předběžně detekována bakterie salmonella, nyní se čeká na dourčení typu v Národní referenční laboratoři.

Ze strany KHS bylo nařízeno uzavření provozovny a provedení její sanitace. Případné opětovné otevření bude možné až po ověření účinnosti přijatých opatření a rozhodnutí KHS.

V souvislosti se stále probíhající kontrolou, resp. s následně zahajovaným přestupkovým řízením nebudeme nyní sdělovat další podrobnosti.

Bc. Veronika Krejčí
Aktualizováno 14. dubna 2023, 9:45 hodin

Zdroj: KHS Královéhradeckého kraje