Bezpečnost potravin

Salima skončila; hlavním tématem byla letos bezpečnost potravin

Vydáno: 9. 3. 2004
Autor:

Zejména bezpečnost a kvalita potravin v budoucí rozšířené Evropské unii byly hlavními tématy letošních mezinárodních potravinářských veletrhů Salima.

Ve dnech od 2. do 5. března se v areálu Veletrhů Brno představilo 1205 podniků z jednačtyřiceti zemí na celkové ploše 27.000 čtverečních metrů. Ministr zemědělství Jaroslav Palas ohlásil při zahájení akce vznik nového odboru marketingu k propagaci tuzemských potravin při Státním zemědělském intervenčním fondu. Ten bude mít zhruba 200 milionů korun ročně na zviditelnění českých výrobků. Jako důležitý prvek pro zákazníky označil ministr snadno dohledatelný původ výrobku. S tím souhlasil i jeden z významných hostů akce, irský ministr zemědělství a potravinářství Joe Welsh. Prestižní ocenění Zlatá Salima získalo patnáct z 83 výrobků, které firmy přihlásily, a 19 společností převzalo ocenění Klasa. Právě tato značka by podle Palase měla spotřebitelům ulehčit orientaci, protože podle odborníků většina z nich dává přednost domácí produkci. Za prioritu po vstupu do EU považuje agrární resort zejména precizní fungování dozorových orgánů nad bezpečností potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce již představila nové mobilní kanceláře pro své pracovníky, které jim umožní v terénu daleko větší pružnost při práci. S dalšími domácími organizacemi pak vytvoří nejspíše od června 2004 společný informační systém o potravinách a krmivech v tuzemské síti. Brněnská veletržní správa připravila mimo jiné novinku, dvoudenní ryze kontraktační akci ProBiz, kde se měli setkávat rozhodující dodavatelé rychloobrátkového zboží. Součástí Salimy byly i další oborové veletrhy: vinařský Vinex, pekárenský MBK a Inteco s potravinářskými technologiemi. Soutěže mladých odborníků z gastronomie Gastro Junior Brno 2004-Nowaco Cup se zúčastnili i studenti z rakouských, slovenských a polských odborných škol. V tiskovém středisku se akreditovalo 401 novinářů z dvanácti zemí světa a expozice si přišlo odhadem prohlédnout 40.000 lidí. Příští ročník mezinárodních potravinářských veletrhů Salima se uskuteční od 7. do 10. března 2006.
Jiří Macík snm (old)
(ČTK)