Bezpečnost potravin

Rychlý test na detekci E. coli

Vydáno: 23. 3. 2002
Autor:

alimentární patogeny, liposomový biosenzor, protilátky, stanovení během 8 minut

Na fakultě potravinářské vědy a technologie při Cornellově univerzitě vyvinuli čidlo, využívající liposomy k rychlé detekci E. coli O157:H7 a dalších alimentárních patogenů. Nový biosenzor byl v březnu t.r. představen pracovníky Výzkumné zemědělské služby (Geneva, NY) na analytické konferenci Pittcon 2002 v New Orleansu. Liposomový senzor se schopen detektovat přítomnost patogenů, jako jsou E. coli, Cryptosporidium a Listeria během osmi minut. Liposomy (mikroskopické granule tvořené dvojvrstvou fosfolipidů, uzavírající kapalné medium) se připravují laboratorně přidáním vodného roztoku obsahujícího marker ke směsi fosfolipidů. Mohou obsahovat barviva, fluorescenční substanci a různé detektovatelné látky. Na vnější vrstvě jsou uchyceny protilátky, na které se při stanovení navážou sledované patogeny, liposomová membrána praskne a následně se uvolní barvivo nebo jiný marker.
http://www.foodscience.cornell.edu/