Různé definice potravin s fyziologickým účinkem
Vydáno: 11. 1. 2003
Autor:
Další příspěvek k orientaci mezi termíny používanými pro složky potravin působících na zdravotní stav – podle Americké dietetické asociace.
Termín | Definice/charakteristika |
Chemopreventivní látky | Nutriční nebo antinutriční složky potravin, u nichž je vědecky prokázaný účinek na brzdění rakoviny (primární nebo sekundární prevence před rakovinou). |
“Designer food“ | Potraviny obohacené o složky, které jsou přirozeně bohaté na látky působící preventivně proti nemocem. K obohacení může docházet i metodami genetické techniky. |
Funkční potraviny | Potraviny, složky potravin nebo upravené potraviny, které vedle tradičních živin obsahují navíc látky, které přispívají ke zdraví. |
Nutraceutika | Látky, ať už potraviny nebo složky potravin, které vykazují účinek medicínský nebo efekt související se zdravím, a sice v oblasti prevence a/nebo léčení onemocnění. |
„Pharmafood“ (farmaceutika) | Potraviny nebo složky potravin, které přispívají ke zdraví, včetně prevence a léčení nemocí. |
Fytochemikálie | Složky ovoce a zeleniny, které mohou být lidmi každodenně přijímány v gramových množstvích a které mají potenciální preventivní účinek proti rakovině. |
/Článek dále informuje o úkolech, které má před sebou nová vědní disciplina „Funkční potraviny“ – viz Potravinářské aktuality)./
Dtsch. Molkerei Ztg., 123, 2002, č. 25, s. 36–38