Bezpečnost potravin

Rozšíření směrnic pro ochratoxin A v kávě a vínu

Vydáno: 17. 10. 2004
Autor:

Na návrh Evropské komise bude směrnice 466/2001 doplněna a upřesněna stanovením maximální hladiny ochratoxinu A v kávě, vínu a hroznové šťávě.

Stálý výbor pro potravinové řetězce a animální zdraví podpořil návrh Evropské komise na doplnění a upřesnění směrnice 466/2001 stanovením maximální hladiny ochratoxinu A v kávě, vínu a hroznové šťávě. Ochratoxin A je přírodní mykotoxin, který může kontaminovat plodiny jak na poli, tak v průběhu skladování. Legislativou EU jsou již stanoveny maximální povolené hladiny ochratoxinu pro základní potravinové zdroje, především cereálie a sušené hroznové víno, ovšem významnými složkami stravy mohou být i víno, káva a pivo, a pro nemalou skupinu dětí a mladistvých i hroznová šťáva. Pro jmenované produkty byly stanoveny následující limity: Pražené kávové boby a mletá káva 5,0 µg/kg, rozpustná káva 10,0 µg/kg, víno a nápoje na bázi vinného moštu a vína 2,0 µg/kg, vinná šťáva a jiné nápoje na bázi vinné šťávy 2,0 µg/kg. Návrh bude postoupen k formálnímu schválení EK. Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com