Bezpečnost potravin

Rostlinný sterol Reducol

Vydáno: 15. 1. 2004
Autor:

Reducol, určený ke snižování cholesterolu je sice úřadem EFSA schválen k použití do potravin, avšak jeho aplikace do výrobků bude mít řadu omezení. Cílem omezení je snížení rizika z nadměrné konzumace rostlinných sterolů u rizikových skupin a z konzumace nad 3 g denně u zdravých osob.

Úřad EFSA, který kvůli nebezpečí z nadměrné spotřeby rostlinných sterolů zpracovává stanoviska k výrobkům s jejich obsahem, se vyjádřil kladně k rostlinnému sterolu „Reducol“ určenému ke snižování cholesterolu. Závěry EFSA jsou v souladu se stanoviskem SCF, který varuje před konzumací více než 3 g veškerých fytosterolů denně. Rizika spočívají ve snižování účinku beta-karotenu, a dále v nadměrném snižování cholesterolu u osob užívajících příslušné léky a u těhotných a kojících žen.
Není pravděpodobné, že Reducol bude schválen Komisí, jako přídavek do nápojů na bázi mléka, protože to odporuje současné strategii, podle níž svítí červená rostlinným sterolům v nápojích a potravinách s vysokým obsahem cukrů a tuků.
Potraviny nového typu určené dětem nebo obsahující vysoký podíl nasycených tuků nebo cukru, nebudou smět obsahovat rostlinné steroly přidávané za účelem snižování cholesterolu. Nepřípustné budou i nápoje s obsahem rostlinných sterolů.
Členské státy souhlasily s tím, aby rostlinné steroly byly schvalovány jako přídavek do tří druhů potravin (žluté a pomazánkové tuky, mléčné produkty, salátové dresinky v jednoporcovém balení), musí však být zakázáno, aby se přidávaly do potravin a nápojů, při jejichž nadměrné konzumaci by docházelo k předávkování těmito steroly (nepřípustné do masných výrobků, sycených nápojů, pekařských výrobků, cereálních tyčinek, zmrzlin a cukrovinek). Podobně by rostlinné steroly neměly být schvalovány do veškerých nápojů, které jsou přitažlivé pro děti, protože tam lze obtížně regulovat přijímané dávky. Také by neměly být přidávány do potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a cukrů, protože tyto nejsou určeny spotřebitelům usilujícím o snížení cholesterolu.
Kromě toho se připravuje nový předpis ohledně označování rostlinných sterolů, který upozorní spotřebitele, aby nekonzumovali více než 3 g denně a bude před konzumací varovat rizikové skupiny.
EU Food Law, 2003, č. 149, s. 1, 9