Bezpečnost potravin

Rostlinné těsto

Vydáno: 2. 2. 2006
Autor:

Izraelská společnost Tivall vypracovala recepturu a postup výroby těsta na jemné pečivo, obsahující 50 % rostlinných ingrediencí.

Společnost Tivall  vypracovala recepturu a postup výroby těsta na jemné pečivo, obsahujícího 50 % rostlinných ingrediencí. Těsto je určeno pro spotřebitele, kteří mají rádi jemné pečivo, ale upřednostňují pečivo netučné, s nízkým energetickým obsahem a z tmavé mouky. Rostlinné těsto, které získalo izraelský a mezinárodní patent, je podle společnosti Tivall, vynikající výsledek výzkumných a vývojových laboratoří. Vývoj trval dva roky a bylo na něj vynaloženo 1,5 mil. USD. Těsto obsahuje 50 % rostlinného podílu, zbývající část tvoří voda, malé množství pšeničné mouky, rostlinný olej a koření. Patentovaný postup vyžaduje speciální zařízení a pracovní pokyny. Řada jemného rostlinného pečiva připraveného patentovanou technologií již byla uvedena na trh v Izraeli. Společnost vyvíjí další druhy pečiva s použitím rostlinného těsta. Technologie se může využít pro výrobu listového pečiva, křehkého pečiva i pečiva kynutého droždím. Těsto má 9 % tuku a nižší energetický obsah než regulérní pekařské výrobky. Neobsahuje potravinářská barviva ani konzervační prostředky, má vysoký obsah potravní vlákniny. Společnost Tivall exportuje polovinu produkce do Evropy, zásobuje především potravinové řetězce Tesco,  Sainsbury, Albert Heijn a Dalhaize. Roční prodej v současné době představuje 100 mil. USD, z nichž 55 % mimo Izrael.
http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?n=65419-tivall-dough-vegetable