Bezpečnost potravin

Rostlinné steroly narušují absorpci ostatních nutrientů

Vydáno: 18. 7. 2004
Autor:

Obohacování výrobků o rostlinné steroly ke snížení absorpce cholesterolu snižuje pravděpodobně také absorpci beta-karotenu a alfa-tokoferolu (vitaminu E).

Pracovníci výzkumného střediska firmy Nestlé prokázali, že rostlinné steroly přidávané do potravin za účelem snižování absorpce cholesterolu, snižují také schopnost organismu absorbovat beta-karoten a vitamin E.
Výzkumníci sledovali 26 mužů s normálními hladinami cholesterolu, kteří dostávali nápoj na bázi nízkotučného mléka a dále stejný nápoj obohacený 2,2 g ekvivalentů rostlinných sterolů a to ve formě volných sterolů nebo esterů sterolů. Výsledky svého výzkumu uveřejnili v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Podle výzkumníků firmy Nestlé obě formy  rostlinných sterolů snižovaly biologickou využitelnost beta-karotenu o asi 50 % a alfa-tokoferolu o asi 20 %. Snížení biologické využitelnosti beta-karotenu bylo významně nižší při použití volných sterolů než esterů rostlinných sterolů. Stejné, s nižší hladinou významnosti, bylo pozorováno u biologické využitelnsoti alfa-tokoferolu.

nutraingredients-usa.com