Bezpečnost potravin

Role máku ve výživě člověka

Vydáno: 5. 2. 2020
Autor: Společnost pro výživu

Článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 1/2020


Foto: Shutterstock

Přehledovou práci s názvem „Role máku ve výživě člověka“ publikovala Společnost pro výživu v časopise „Výživa a potraviny 1/2020“. 

Abstrakt
Pěstování a využití máku nejenom pro potravinářské, ale i farmaceutické účely má dalekosáhlou historii. Mák byl a stále je součásti mnoha tradičních receptů nejenom v České republice. Ta patří v současnosti spolu se Slovenskem, Maďarskem, Ukrajinou a Tureckem k největším světovým producentům potravinářského máku. Roční spotřeba máku na osobu se v České republice odhaduje na 0,4 kg. Mák má v našem jídelníčku tradiční roli, jelikož má velmi příznivé nutriční složení. Má vysoký obsah tuku, bílkovin, vlákniny, tokoferolů a minerálních látek zejména vápníku. Vyznačuje se i obsahem některých dalších látek jako jsou fytosteroly či fenolové látky, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví člověka. 

Autorka článku: Ing. Monika Sabolová, Ph.D., Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky,
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze

 

Zdroj: Společnost pro výživu