Rizika z cukrovinek
Vydáno: 14. 5. 2012
Autor: Ing. Irena Suková
Upozornění na nutnost dozoru z hlediska mikrobiální kontaminace a výskytu kovových částic při výrobě cukrovinek.

Čokoláda má dlouhou dobu trvanlivosti, a i když se v ní mikroorganismy nemnoží, mohou dlouhou dobu přežívat.
Nebezpečí u cukrářských výrobků a cukrovinek, pokud jde o salmonelu, pochází i z kakaa, kokosu, sušeného mléka a sušeného bílku, a pokud jde o mykotoxiny, tak z ořechů a kakaa.
Ke kontaminaci plísněmi dochází např. v důsledku výskytu Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus, které rostou při zvýšené teplotě a vlhkosti. Genotoxické a karcinogenní aflatoxiny jsou i problémem cukrovinkářského průmyslu využívajícího různé ořechy, fíky a další druhy sušeného ovoce, koření a surový přírodní olej a kakaové boby.
Testování patogenů je problémem vzhledem k velmi nízkým hodnotám a přítomnosti cukrů a tuků. Společnost SDIX nedávno představila 14-hodinový test pro detekci listerií na provozních površích.
Každý výrobce cukrovinek obvykle má stanovené schéma HACCP na kontrolu kontaminace na místě, aby se předešlo závadě, která by byla zjistitelná jen „výstupní kontrolou“.
Kromě systému HACCP zajišťuje kontrolu evropská norma FSSC (Foundation for Food Safety Certification) ISO 22 000: 2005, jejímž cílem je harmonizovat bezpečnostní normy v průběhu celého řetězce. Limity pro aflatoxiny stanovuje evropské nařízení 165/2010/ES.
Zajištění bezpečnosti pomáhají různá řešení, např. přípravek Biorem belgické společnosti Realco zajišťující enzymatické odstranění biofilmu z povrchů tam, kde tyto tvrdošíjně odolávají tradičním čisticím a dezinfekčním prostředkům.
Prostředkem k zabránění kontaminaci v cukrovinkářství (z hlediska výskytu kovových částic) je i americká balicí linka Mettler Toledo Safeline.
Confectionery Production, 77, 2012, č. 9, s. 10-11