Rizika přídatné látky E 425
Přídatná látka E 425 konjak se používá jako zahušťovadlo nebo bývá přidáván do asijských těstovin. Použití konjaku do želé cukrovinek je v EU zakázáno.
Přídatná látka E 425 konjak (konjaková guma, konjakový glukomannan) se používá jako zahušťovadlo při výrobě některých potravin nebo bývá přidáván do asijských těstovin (nudlí). Získává se z vláknitého kořene trvalky Amorphophallus konjac rostoucí v Asii a neobsahuje téměř žádné kalorie, je bohatý na vlákninu, proto je často používán jako dietní potravina.
Po konzumaci želé cukrovinek ve tvaru minipohárků (tzv. jelly mini-cups) obsahujících přídatnou látku konjak došlo k zadušení několika dětí a starších lidí. Jedná se o želé cukrovinky pevné konzistence v polotuhých minipohárcích nebo minitobolkách, které jsou určeny k požití jako jedno sousto tak, že při stlačení minipohárku či minitobolky se cukrovinka vsune do úst.
Kromě tvaru a velikosti jsou to chemické a fyzikální vlastnosti konjaku a způsob konzumace cukrovinky. Pokud se totiž po vložení do úst nerozkouše, může sklouznout do hrdla a způsobit jeho ucpání, neboť se pomalu rozpouští a naopak nabobtná.
Z tohoto důvodu jsou želé cukrovinky ve tvaru minipohárků vážným rizikem pro lidské zdraví a použití konjaku do veškerých želé cukrovinek včetně želé cukrovinek ve tvaru minipohárků tzv. mini-cups je v rámci EU zakázáno, v ČR použití upravuje vyhl. č. 4/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Ostatní přídatné látky z mořských řas nebo z určitých gum:
Na základě konjakové kauzy byly Komisí přezkoumány informace o dalších přídatných látkách z mořských řas nebo z určitých gum, které poskytly členské státy a Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat.
Po posouzení bylo zakázáno používat do želé cukrovinek v minipohárcích nebo minitobolkách přídatné látky E 400 kyselina alginová, E 401 alginát sodný, E 402 alginát draselný, E 403 alginát amonný, E 404 alginát vápenatý, E 406 agar, E 407 karagenan, E 407a guma Eucheuma, E 410 karubin, E 412 guma guar, E 413 tragant, E 414 arabská guma, E 415 xanthan, E 417 guma tara, E 418 guma gellan a E 440 pektiny, neboť kvůli tvaru, velikosti, snížené rozpustnosti a způsobu konzumace tohoto typu želé hrozí konzumentovi riziko zadušení.
(Zpracovala: Ing. Jana Hájková – Oddělení metodiky kontroly SZPI)
Zdroj: SZPI