Bezpečnost potravin

Řetězce rychlého občerstvení v Kalifornii čelí žalobě kvůli smaženým brambůrkám

Vydáno: 3. 9. 2005
Autor:

Stát Kalifornie žaluje řetězce rychlého občerstvení kvůli tomu, že nevarují spotřebitele před konzumací smažených brambůrků s obsahem akrylamidu, který je považován za karcinogenní.

Stát Kalifornie žaluje řetězce rychlého občerstvení (fast food) kvůli tomu, že nevarují spotřebitele před konzumací smažených brambůrků s obsahem akrylamidu, který je považován za karcinogenní. Inkriminovanými řetězci jsou MacDonald’s, Burger King a KFC. Jedná se první soudní proces svého druhu, který by měl rezultovat zdravotním varováním na obalech smažených bramborových lupínků a na stěnách restaurací. Mezi devíti žalovanými společnostmi jsou i Procter and Gamble, vyrábějící křupky Pringles, Kettle Foods, výrobce lupínků Kettle a HJ Heinz vyrábějící zmrazené bramborové hranolky Ore-Ida. Všechny společnosti přestoupily kalifornský zákon o ochraně pitné vody a toxických látkách z roku 1986 (Health and Safety Code section 25249.5, Propositin 6), který požaduje varování spotřebitele v případě, že jsou vystavení působení známých karcinogenních látek. Stopy karcinogenního akrylamidu byly nalezeny rovněž v přesnídávkových cereáliích, některých druzích chleba, olivách, chřestu, kávě a švestkové šťávě. Výzkum zaměřený na výskyt akrylamidu v potravinách a jeho možné negativní zdravotní účinky na lidské zdraví stále probíhá. Více formací na adrese  

http://www.foodsafetytoday.com