Bezpečnost potravin

Rehabilitace vajec

Vydáno: 27. 8. 2002
Autor:

vaječný žloutek cennou potravinou, obsah cholesterolu, nepatrný vliv na hladinu krevního cholesterolu, obsah esenciálních živin, možná kontaminace salmonelou nepříliš častá

Podle nejnovější zprávy americké Rady pro výzkum a zdraví (ACSH) zveřejněné počátkem minulého týdne, jsou vejce cennou složkou vyvážené, rozmanité a nutričně odpovídající stravy. Když lidé v současné době slyší slovo vejce, vybaví se jim především zvýšená hladina cholesterolu a jeho nepříznivé dopady. Ve skutečnosti ale vaječný žloutek, ačkoliv je bohatý na cholesterol, přispívá k cholesterolu typické americké stravy pouze necelou třetinou. Vejce dodávají tělu rovněž esenciální živiny, jako jsou bílkoviny, kyselina listová a vitaminy B2, B12,  D a E. Nedávný výzkum ACSH prokázal, že na zvyšování cholesterolu v krvi v důsledku nesprávného stravování se podílejí především saturované tuky ve stravě a nikoliv cholesterol. Převážná část studií naznačuje, že cholesterol ze stravy má u většiny lidí na hladinu krevního cholesterolu pouze nepatrný vliv a mezi konzumací vajec a rizikem srdečních onemocnění u zdravých jedinců neexistuje téměř žádný, nebo jenom nevýznamný, vztah. ACSH ovšem zdůrazňuje, že protože klíčem ke správné výživě je střídmost, není dobré jíst vejce, ale ani jiné potraviny, v neúměrném množství. Nerozumné je ale i úplné vyřazení vajec z jídelníčku, protože se tak nemohou využít ani jejich pozitivní vlastnosti. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu, kteří jsou citliví na dietní cholesterol, by měli omezit svoji spotřebu vajec (žloutku) tak, aby nepřekročili doporučovanou denní hodnotu, která v současné době představuje 300 mg. Vejce jsou poněkud diskutabilní i z jiného důvodu, a to možné kontaminace bakteriemi Salmonella enteritidis, které mohu způsobovat onemocnění gastrointestinálního traktu. Podle ACSH je ale pouze u nepatrného procenta vajec (ca 1 z 20 000) produkovaných v USA  riziko, že mohu být kontaminována salmonelou. Vejce jsou cennou složkou stravy a bylo by velmi nešťastné, kdyby spotřebitelé nekonzumovali vejce ze zcela neopodstatněného strachu. Vařením se veškeré bakterie zničí a většina lidí může jíst vejce bez obav, že negativně ovlivní svoji hladinu cholesterolu.
http://www.acsh.org/