Tisková zpráva SZIF.
.jpg.jpg)
V sobotu 7. září se v Jihlavě koná Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina - Dožínky. K svátku sklizně neodmyslitelně patří také dobrá zábava, jídlo a pití. Ideální příležitost k představení výrobků, které letos zvítězily v soutěži Regionální potravina Kraje Vysočina. A protože na sobotu zároveň připadne Den otevřených dveří památek, mohou návštěvníci spojit zábavu s poučením. V historickém městě ze 13. století je rozhodně plno míst k obdivování.
Co mají Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina - Dožínky a soutěž Regionální potravina společného? Především to, že obě akce letos slaví desáté výročí. Dalším společným rysem je dobré jídlo a pití, u soutěže Regionální potravina dokonce „korunované“ prestižní značkou. Letošní výherci soutěže za Kraj Vysočina se představí a převezmou ocenění právě na jihlavských dožínkách 7. září, a to na Masarykově náměstí v 10 hodin. Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Produkty, které se utkají o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu. Výrobky tak mají pevnou vazbu s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina - Dožínky nabídne celodenní zábavu pro děti a dospělé. K vidění bude výstava staré i nové zemědělské techniky včetně vozidel značky KIA, nebude chybět přehlídka krojovaných dechových hudeb, dobové řemeslné městečko, ukázky tvoření ze sena a kdo rád mlsá, nechť si nenechá ujít ukázku vaření marmelád. Tu předvede Linda Bezusová Kamarádová, která byla oceněna značkou Great taste 2018 v Británii. Hodně atrakcí je zaměřeno také na děti: Slámové bludiště, makety hospodářských zvířat v životních velikostech, ukázky sov a dravců, střelba z luku, pojízdné atrakce a mnohé další.
Na sobotu 7. září připadne také Den otevřených dveří památek, návštěvníci proto mohou spojit příjemné s užitečným a trochu se poučit či oprášit školní vědomosti. Věřte, že historické město, ve kterém se kdysi těžilo stříbro, má co nabídnout.
Značku Regionální potravina Kraje Vysočina obdržely v letošním roce tyto výrobky:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Bačovská slanina
Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Nevyhlášeno
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
Čerstvý sýr Panenka
ing. Dagmar Dušková, Červená Lhota
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Zákys smetanový
LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Chléb celožitný
Pekařství MALENA s.r.o.
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Citronový řez
ing. Josef Elis, Velké Meziříčí
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje
|
Chotěboř Prémium
Pivovar Chotěboř s.r.o.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Meruňka s levandulí
Iva Navrkalová, Třebíč
|
9.
|
Ostatní
|
Solená tykev pražená loupaná
Hosova obchodní společnost, spol. s r.o.
|
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF